Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A test beszél, nem az arc

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Az általánosan elfogadott elméletnek ellentmondóan annak megítélésében, hogy a megfigyelt személy erős pozitív vagy negatív élményen esett át, a testbeszéd többet segít, mint az arckifejezés. Ezt állítják a jeruzsálemi Héber Egyetem, a New York-i Egyetem és a Princeton Egyetem kutatói . A Science legfrissebb számában megjelent tanulmányukban arról számolnak be, hogy a tesztcsoportok tagjai meglepődtek, amikor olyan emberek fényképeit nézték meg, akik valós, rendkívül intenzív pozitív vagy negatív élményen estek át. Amikor az arcok "vegyértékét" kellett megállapítaniuk, vagyis azt, hogy mennyire pozitív, illetve negatív az érzelem, az alanyok csak véletlenszerűen találgatni tudtak.

A Dr. Hillel Aviezer és Dr. Yaacov Trope vezetésével végzett kísérlet során olyan emberek arckifejezéséről mutattak fényképet, akik valamilyen valós, intenzív élményt tapasztaltak meg, például teniszezők megnyertek egy adogatást, vagy például valaki temetésen vett részt. A kutatók három csoportnak mutatták a fényképek különböző változatait: az elsőnek a teljes képet az arccal és a testtel együtt, a másodiknak csak a testet az arc nélkül, a harmadiknak pedig csak az arcot, a test nélkül.

Amikor a résztvevők az egész alakot, illetve csak a testet látták, könnyen meg tudták különböztetni a veszteseket a győztesektől, de amikor csak az arcot látták, csupán találgatni tudtak. Érdekes módon a teljes alakot látó résztvevők mégis úgy vélték, hogy a pozitív, illetve negatív érzelmet az arckifejezésből, nem a testbeszédből állapították meg.

A kísérlet következő szakaszában a kutatók arcokat "ültettek" olyan testekre, amelyek pozitív vagy negatív érzelmet fejeztek ki. Kiderült, hogy az arc érzelmi töltetét a testbeszéd határozta meg, vagyis a pozitív testbeszéd pozitívra változtatta a negatív arckifejezést, és fordítva. "Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy amikor az érzelmek rendkívül intenzívvé válnak, a pozitív és negatív arckifejezések különbségei elmosódnak" - magyarázta Aviezer. A felfedezés segíthet a kutatóknak alaposabban megérteni a testbeszéd és az arckifejezések kölcsönhatását az érzelmi helyzetekben, ami többek között az autisták kezelésében is felhasználhatóvá válhat a későbbiekben.

2012.12.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Edzésfajták

Az edzés szót sokféle értelmezésben használjuk. Beszélhetünk fizikai technikai vagy akár taktikai edzésről, de jelenti az edzés folyamatát is. Az edzés jellemzője, a teljesítményfokozásra való törekvés, vagy a már meglévő teljesítményszint megtartása.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések