Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A koleszterincsökkentők a hasnyálmirigynek sem ártanak

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

A sztatinok az LDL, vagyis a "rossz" koleszterin szintjének csökkentése révén előnyösen befolyásolják a szívroham és a stroke kockázatát. Huszonegy korábbi, randomizált, kontrollált kísérlet elemzése azt mutatta, hogy az ilyen koleszterincsökkentő hatóanyagokat, például atorvasztatint, szimvasztatint szedő emberek esetében 18-23 százalékkal alacsonyabb a hasnyálmirigy-gyulladás kockázata.

A kutatók a trigliceridszint csökkentésére használt fibrátokat is vizsgálták. Kimutatták, hogy azok viszont enyhe, de statisztikailag nem jelentős mértékben növelik a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét.

"A sztatinok eddig nem ismert előnnyel járnak, csökkentik a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát. Ez ellentmond a korábbi kutatásokban felvetett aggályoknak" - számolt be a Journal of the American Medical Association lapjain közzétett tanulmány vezető szerzője, dr. David Preiss, a Glasgow-i Egyetem munkatársa.

A korábbi kutatások pedig azt mutatták, hogy a sztatinok növelhetik a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét. A mostani elemzés azonban az összesen 150 ezer ember részvételével készült kísérletek alapján nem talált ilyen összefüggést. "A legújabb adatok alapján magabiztosan kijelenthetjük, nem kell aggódni amiatt, hogy a sztatinok megnövelnék a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát" - mondta dr. Robert Eckel, az Amerikai Szív Társaság volt elnöke, a Colorado Egyetem professzora.

2012.08.28 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések