Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A koleszterincsökkentők a hasnyálmirigynek sem ártanak

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

A sztatinok az LDL, vagyis a "rossz" koleszterin szintjének csökkentése révén előnyösen befolyásolják a szívroham és a stroke kockázatát. Huszonegy korábbi, randomizált, kontrollált kísérlet elemzése azt mutatta, hogy az ilyen koleszterincsökkentő hatóanyagokat, például atorvasztatint, szimvasztatint szedő emberek esetében 18-23 százalékkal alacsonyabb a hasnyálmirigy-gyulladás kockázata.

A kutatók a trigliceridszint csökkentésére használt fibrátokat is vizsgálták. Kimutatták, hogy azok viszont enyhe, de statisztikailag nem jelentős mértékben növelik a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét.

"A sztatinok eddig nem ismert előnnyel járnak, csökkentik a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát. Ez ellentmond a korábbi kutatásokban felvetett aggályoknak" - számolt be a Journal of the American Medical Association lapjain közzétett tanulmány vezető szerzője, dr. David Preiss, a Glasgow-i Egyetem munkatársa.

A korábbi kutatások pedig azt mutatták, hogy a sztatinok növelhetik a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét. A mostani elemzés azonban az összesen 150 ezer ember részvételével készült kísérletek alapján nem talált ilyen összefüggést. "A legújabb adatok alapján magabiztosan kijelenthetjük, nem kell aggódni amiatt, hogy a sztatinok megnövelnék a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát" - mondta dr. Robert Eckel, az Amerikai Szív Társaság volt elnöke, a Colorado Egyetem professzora.

2012.08.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések