Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem ajánlott tévé vagy lámpafény mellett aludni

kategória: Alvászavar, Depresszió

Amerikai kutatók felfedezték, hogy az alvás közben világító tompa fény változásokat idéz elő az agyban - legalábbis hörcsögök esetében. Az állatokon depressziós tünetek jelentkeztek.

Tracy Bedrosian és Randy Nelson, az Ohiói Állami Egyetem neurológusai egy nyolc hétig tartó kísérlet folyamán két csoportra osztották a törpehörcsögöket. Az egyiket 16 órán át világosban, nyolc órán át pedig sötétben tartották. A másik csoportot éjjel enyhe fénynek tették ki, ami nagyjából egy sötét szobában bekapcsolva hagyott televízió fényerejének felelt meg.

Eredményeiket az amerikai Idegtudományi Társaság éves találkozóján mutatták be San Diegóban. Ezek szerint az éjjeli fénynek kitett rágcsálókon jóval gyakrabban mutatkoztak a depresszió tünetei, mint sötétben alvó társaiknál. Ez abban nyilvánult meg, hogy sokkal kevesebb cukros vizet fogyasztottak, amellyel az egészséges állatok azonban be sem tudnak általában telni - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.
A jelenség okát keresvén a kutatók megvizsgálták a kísérleti állatok agyát. A félhomályban éjszakázók hippokampuszában lényegesen kevesebb úgynevezett dendritikus tüskét találtak. Az idegsejtek e gombszerű kinövései döntő szerepet játszanak az agysejtek közötti információáramlásban.

A kutatók szerint a tüskék csekély számáért a melatonin nevű hormon termelésének világos éjszakákon tapasztalható csökkenése tehető felelőssé. E hormon fontos szerepet játszik a nappal és éjszaka ritmusának fenntartásában. Már csak arra kell rájönniük a kutatóknak, hogyan függ össze a melatonin a depresszióval.

2010.12.05 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések