Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem a méret a lényeg!

kategória: Genetika

A spermium farkának hossza nem mindig befolyásolja azt, hogy milyen gyorsan tud úszni - állítja a BMC Evolutionary Biology folyóiratában megjelent kutatási eredmény.

Kimutatták, hogy a mikroszkópikus világban az áramvonalas felépítés és a hosszú farok nem mindig jelent előnyt a gyorsaság terén.

Stuart Humphries a Sheffieldi Egyetemről a Nyugat-Ausztrál Egyetem munkatársaival együttműködve kritikus szemmel értékelték a sperma alakja és az úszási sebesség közti összefüggés bizonyítékait. "Világosnak tűnik, hogy a spermamozgással kapcsolatos feltételezés akadályozta a spermák versenyének megértését. Sokan hiszik azt, hogy a megnövekedett teljesítmény iránti igény miatt hosszabb, épp ezért gyorsabb mozgásra képes hímivarsejtek fognak kialakulni. Valójában a spermium részeinek egymáshoz viszonyított hossza lehet a kiválasztódás alapja."

A kicsi méret és a lassú mozgás hidrodinamikai szempontból azt jelenti, hogy a sperimumok nagyon eltérő módon viselkednek a megszokotthoz képest. A mikroszkópikus világban, habár a hosszabb farok képessé teszi a hímivarsejtet arra, hogy nagyobb tolóerőt fejtsen ki, a fej által képzett akadály gyakran elegendő ahhoz, hogy ezt az erőt ellensúlyozza.

"Szerintünk mindegy, hogy a farok, a fej vagy a teljes spermium hosszát vesszük, ha csak egyetlen adatot vetünk össze a sebességgel, hiába fáradunk. Úgy véljük, hogy ha beszámítjuk a fej ellenállását és a farok csapását, akkor jobban megérthetjük a forma és funkció közti kapcsolatot" - mondta Humphries.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az elgondolásokkal ellentétben a hosszabb spermiumok kialakulása nem írható semmilyen hosszúsággal összefüggő előny számlájára.

2008.11.26 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések