Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem a méret a lényeg!

kategória: Genetika

A spermium farkának hossza nem mindig befolyásolja azt, hogy milyen gyorsan tud úszni - állítja a BMC Evolutionary Biology folyóiratában megjelent kutatási eredmény.

Kimutatták, hogy a mikroszkópikus világban az áramvonalas felépítés és a hosszú farok nem mindig jelent előnyt a gyorsaság terén.

Stuart Humphries a Sheffieldi Egyetemről a Nyugat-Ausztrál Egyetem munkatársaival együttműködve kritikus szemmel értékelték a sperma alakja és az úszási sebesség közti összefüggés bizonyítékait. "Világosnak tűnik, hogy a spermamozgással kapcsolatos feltételezés akadályozta a spermák versenyének megértését. Sokan hiszik azt, hogy a megnövekedett teljesítmény iránti igény miatt hosszabb, épp ezért gyorsabb mozgásra képes hímivarsejtek fognak kialakulni. Valójában a spermium részeinek egymáshoz viszonyított hossza lehet a kiválasztódás alapja."

A kicsi méret és a lassú mozgás hidrodinamikai szempontból azt jelenti, hogy a sperimumok nagyon eltérő módon viselkednek a megszokotthoz képest. A mikroszkópikus világban, habár a hosszabb farok képessé teszi a hímivarsejtet arra, hogy nagyobb tolóerőt fejtsen ki, a fej által képzett akadály gyakran elegendő ahhoz, hogy ezt az erőt ellensúlyozza.

"Szerintünk mindegy, hogy a farok, a fej vagy a teljes spermium hosszát vesszük, ha csak egyetlen adatot vetünk össze a sebességgel, hiába fáradunk. Úgy véljük, hogy ha beszámítjuk a fej ellenállását és a farok csapását, akkor jobban megérthetjük a forma és funkció közti kapcsolatot" - mondta Humphries.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az elgondolásokkal ellentétben a hosszabb spermiumok kialakulása nem írható semmilyen hosszúsággal összefüggő előny számlájára.

2008.11.26 11:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések