Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nehezebb az azonos foglalkozású párok dolga

kategória: Pszichológia

Azok a párok, amelyek tagjai ugyanolyan munkakörben dolgoznak, az átlagnál nehezebben találják meg a munka és a magánélet közti egyensúlyt - mutatta ki egy friss kutatás. Az angliai Bedforshire Egyetem kutatói 291 olyan tanárral készítettek interjút, akiknek a házastársa is oktatási területen dolgozott, és 350 olyannal, akik párja más állásban helyezkedett el. Ezt 32 online kérdőív elemzésével egészítették ki. A párokat a munkájukról és a magánéletükről kérdezték, arról, hogy mennyi időt töltenek a munkahelyükön, és mekkora elkötelezettséget éreznek az állásuk iránt.

Az azonos területen dolgozó párok nehezebben találták meg az egyensúlyt, többet időt töltöttek munkában, és nagyobb elkötelezettséget éreztek iránta, mint azok, akik nem egyfajta területen dolgoztak. "Egyre több házaspár dolgozik hasonló területen, különösen az oktatás szereplői között. Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy ezek a párok hajlamosabbak hazavinni a munkát, ezzel veszélyeztetve az egészséges egyensúlyt - magyarázta a vizsgálat egyik vezetője, Gail Kinman. - Ugyanakkor az is igaz, hogy egy hasonló foglalkozású társ jobban megérti a munkahelyi nehézségeket, és stresszes időszakban támogatást is nyújthat. Általánosságban azonban elmondható: ezeknek a pároknak több segítség kell, hogy fel tudják állítani a határokat."

2012.01.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések