Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Itt a valódi instant gyümölcspor - ugyanolyan egészséges

kategória: Táplálkozás

A por alapú instant ételekhez hasonlóan szárított vagy fagyasztott gyümölcsökből készült por vízzel vagy tejjel elkeverve ugyanolyan egészséges lehet, mint a friss - állítják spanyol kutatók.

Jó hír ez annak, akinek már az is nehezére esik, hogy odafigyeljen a rendszeres, napi ötszöri étkezésre, nemhogy még minden alkalommal fogyasszon valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt is. A legújabb brit felmérések szerint a lakosságnak alig egynegyede étkezik ennyire egészségesen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása pedig naponta legalább 400 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt ír elő egészségünk megőrzése érdekében. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ugyanis csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a stroke és a szívbetegségek kockázatának a kialakulását.

Tavasszal és nyáron talán még könnyebb betartani ezt az ajánlást, de akkor is számolnunk kell a gyors romlási idővel, vagyis az egészségtudatos embereknek elvileg minden másnap be kellene vásárolniuk a zöldségesnél. "A grapefruit egy nagyon egészséges, tápanyag szempontjából értékes citrusféle, tovább is eltartható, mégis keveset fogyasztunk belőle, egyéb okok mellett például azért, mert nagyon keserű. A gyümölcsök fogyasztása még azért is lehet ilyen alacsony, mert a friss gyümölcs csak néhány napig áll el, és sokan túlságosan elfoglaltak ahhoz, hogy mindennap vásároljanak" - magyarázta Nuria Martínez Navarrete, annak a kutatócsoportnak a vezetője, amely kifejlesztette a módszert.

A szakemberek kimutatták, hogy gyümölcsök a fagyasztás vagy szárítás során konzerválják az olyan vegyületeket, mint például az egészségmegőrzése szempontjából fontosnak tartott antioxidánsokat. Így később, por formában ha vizet vagy tejet adunk hozzájuk, kényelmesen elkészíthető és egészséges ételt kapunk.

Tudósok szerint 100 gramm grapefruitnak így 10-15 gramm porított grapefruit felel meg. Használhatjuk müzlihez vagy turmixokhoz, de ha például csupán 85 ml vizet adunk hozzá, egy fél grapefruit levének megfelelő gyümölcslevet kapunk.

2012.10.31 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések