Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Időskorban gyakori a szorongás

kategória: Pszichiátriai betegségek

Ötvenöt év felettiek körében gyakori a szorongásos zavar, például: a pánikbetegség, a fóbiák, a traumát követő stressz. Száz idős közül 3-14 szenved tőle. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a szorongásos betegségek leküzdésére a kognitív viselkedésterápia a leghatásosabb kezelési módszer. Fiatalabbak és középkorúak körében jól működik esetében, de az idősebb korosztállyal nem foglalkoztak a kutatások. "Elterjedt tévhit, hogy ami használ az aktív korúaknak, az megfelel a nyugdíjasoknak is, de nem biztos, hogy ez minden esetben megállja a helyét" - mondta erről Rebecca Gould, a kutatás vezetője, a londoni King's College munkatársa.

Csapatával tizenkét korábbi kutatás eredményét tekintették át, melyek az 55 év feletti szorongásos zavarban szenvedőkkel foglalkoztak. Ezek fele a kognitív viselkedésterápiát más módszerekkel hasonlította össze, mint például a gyógyszerekkel, csoportterápiákkal. A maradék anyag a kezelt betegeket a nem kezeltekkel vetette össze. A kognitív viselkedésterápiához gyakran hozzátartozik a terapeutával négyszemközt folytatott beszélgetés, melynek célja a betegség alapját képező hibás gondolkodási folyamat kijavítása. A kutatások résztvevői átlagosan 12 kezelésen vettek részt. A nem kezelt esetekhez képest a kognitív viselkedésterápia mérsékelt sikerrel járt, a gyógyszerekkel és csoportterápiával összehasonlítva csak kicsivel jobb eredményt hozott.

"Klinikai értelemben ez azt jelentheti, hogy a kognitív viselkedésterápiára járó beteg valószínűleg nincs olyan súlyos állapotban, mint az aktív kontroll alatt álló" - állapította meg Gould. Szerinte a terápiák valószínűleg jobbak a gyógyszereknél, mert az alapproblémára igyekeznek megoldást találni, nem csak a tüneteket nyomják el. "Ha a bajt a gyökerénél tudjuk megragadni (például megváltoztatjuk a hozzáállásunkat bizonyos dolgokhoz), akkor megelőzhetjük a kiújulásukat. Ha csak a tünetekkel foglalkozunk, az alapbaj megmarad."

Gould elmondta, hogy nem tudja, idősebbeknél miért kevéssé hatékony a terápia, de az is lehet, hogy csak hosszabb ideig kell náluk alkalmazni. Lenze szerint az éltesebbek számára sem felesleges időpazarlás a kognitív viselkedésterápia: "amíg nem állnak rendelkezésre jobb módszerek, korlátozottak a lehetőségeink". A szorongás hátrányosan hat a testi és lelki egészségre is, ha nem kezelik megfelelően.

2012.02.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések