Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nehéz helyzetbe kerülnek az orvosok és betegek a munkaidő korlátozása miatt

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Az Egyesült Királyságban nemrégiben változtatásokat vezettek be a munkaidő szabályozásában, ezzel nehéz helyzetbe hozták a fiatal orvosokat, mind az oktatás, mind a munka szempontjából, ráadásul az újítások a páciensek számára sem hoztak előnyt - figyelmeztetnek a tapasztalt orvosok a bmj.com hírportálon megjelent közleményükben.

A brit kormánynak enyhítenie kell az Európai Munkaidő Irányadó (EWTD) szabályok szigorán, különben katasztrofális helyzet állhat elő az Egyesült Királyságban - nyilatkozták a szerzők. A brit orvostudomány világszerte ismert és elismert képzést nyújt, háziorvosaink klinikai tapasztalatát és széleslátókörűségét is tisztelik" - írta Hugh Cairns, a londoni King"s College Kórházból. Az EWTD hírnevünkre rossz hatással van, az oktatás és a betegellátás színvonalának csökkenését eredményezi. "Semmilyen oktatás nem helyettesítheti a gyakorlati tudást" - tették hozzá.


Az irányadó elvek szerint a dolgozók biztonságát szolgálja, hogy a heti munkaórák számát 56-ra limitálta 2007-ben, 2009-ig heti 48 órára történő csökkentést és 24 órán belül minimum 11 óra pihenést tervez előírni.
A szerzők álláspontja az, hogy a változtatások hatására jelentős problémákkal kell majd szembenéznie az orvostudománynak az Egyesült Királyságban, ugyanis a fiatal orvosokra is szükség lesz, hogy teljesíthessék a napi 24 órán keresztül elérhető ellátást a betegek számára.

Az EWTD alapvető változásokat fog hozni a kórházi munkában. A fiatal orvosoknak több időt kell tölteniük a műszakátadással, és ezzel az ellátásra szánt idő csökken, ráadásul a hét nagyobb hányadát fogják képzés nélkül eltölteni, főleg akkor, ha bevezetik a 48 munkaórás hetet. További probléma, hogy a szakellátásban is fiatal orvosokat kell alkalmazni, és az ellátás folyamatossága zavart szenvedhet, talán emiatt nem, vagy későn kerül sor az ügyeleti időben érkező betegek ellátására.


Az "irányadó" nem szolgálja a fiatal orvosok hasznát, nem javítja az életminőségüket, a képzés színvonala csökken, és a betegellátás rovására mehet. A kormánynak azt javasolják, hogy vessék el a további munkaidő csökkentési szabályozások bevezetését, ne csökkentsék 56-ról 48-ra a heti munkaórák számát, és ne emeljék 8-ról 11 órára a napi pihenőidőt, vagy legalább a kórházak és az egészségügyi dolgozók a 48 órás korlátozás alól jelentsenek kivételt.

2008.08.06 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Négylábú gyógyítók

Az állatokkal való együttélés, az állatok terápiás alkalmazása javítja az idős emberek életminőségét és egészségi állapotát. Miért olyan hasznos az időskori háziállattartás? Mit adhatnak a négylábú "doktorok"?

tovább


Szponzorált hirdetések