Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Negyvenöt a fordulópont?

kategória: Öregedés

Könnyebben felhagyhat az ivással és az egészségtelen étrenddel az, aki szembesül halandóságával. Sokak számára az ötödik évtized közepe egyfajta aranykor, amikor úgy próbálják meg lelassítani a könyörtelenül haladó időt, hogy a lehető legtöbb egészségügyi kockázatot kiiktatják.

Egy felmérésből az derült ki, hogy amikor az emberek egyre több betegséggel szembesülnek, több mint harmaduk dönt úgy, hogy legfeljebb heti három egységre csökkenti alkoholfogyasztását. Hasonló arányuk kerülni kezdi a feldolgozott élelmiszereket, és több mint 80 százalékuk fogyasztja a javasolt napi ötszöri zöldség-gyümölcs adagot. Ezen kívül ebben a korosztályban kilencven százalék nem dohányzik, szemben a 45 éven aluliakkal, akiknek csak háromnegyede nemdohányzó. Közel negyven százalék állította, hogy soha nem viszi túlzásba az evést vagy az ivást hétvégén - ez a fiatalabbak körében csupán minden hatodik emberre igaz.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a 45 éves életkor egészségügyi hanyatlással hozható összefüggésbe. Az ilyen korúak egyharmada számol be ízületi fájdalomról, minden ötödik magas vérnyomásban szenved, és tíz százalékukat légszomj kínozza.

A válaszok alapján ebben a korosztályban közel hatvan százalék értékelte át egészségügyi kilátásait valamilyen betegséget követően, és negyven százalék valamelyik családtag betegsége után gondolkodott el egészségügyi helyzetén. Hasonló kiváltó tényezőként hat valamilyen orvosi vizsgálat rossz eredménye, illetve nem túl hízelgő megjegyzések a külső megjelenésről. A felmérésből az derült ki, hogy a 45 éven felüliek jobban aggódnak egészségük miatt, mint az 55 éven felüliek. Valószínűleg azért, mert utóbbiak szokásai már jobban megcsontosodtak, vagy egyszerűen úgy érzik, hogy megúszták a középkorra jellemző betegségeket.

2011.07.04 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések