Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Négylábú ápolók

kategória: Alzheimer-kór, Gondolta volna?

Szellemi leépülésben szenvedőknek segítenek kutyák hétköznapi életükben Skóciában: a demencia korai szakaszában lévő betegeket egyebek közt emlékeztetik gyógyszereik bevételére. Az ötlet, hogy a vakvezetéshez hasonlóan ebek segíthetnének a szellemi leépülés kezdeti szakaszától sújtottakat, a Glasgow-i Művészeti Iskola egy diákcsoportjáé. Próbaként két kutya kapott másfél éves "szakképzést", és már négy hónapja segítik két demenciában szenvedő ember életét.

Az ebek például adott hangjelzésre odaviszik a betegekhez azok gyógyszeres zsákocskáit. Orrukkal bökdösve emlékeztetik őket arra, hogy elolvassanak emlékeztető, figyelmeztető üzeneteket. Reggelente pedig felkelésre noszogatják őket.

A két kutya nem egyedül, hanem párkapcsolatban élő betegeknél szolgál, akiknek hozzátartozói az ebek felügyeletének köszönhetően otthon merik hagyni egyedül párjukat, míg házon kívüli dolgaikat intézik. A próba olyan jól sikerült, hogy elkezdődött két újabb kutya betanítása - adta hírül a BBC.

2013.07.21 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések