Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A jó munkahelyi légkör a cukorbetegség ellensége

kategória: Diabétesz

Csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát egy új kutatás eredményei szerint az, ha barátságos munkatársakkal vagyunk körülvéve a munkahelyünkön. A Tel Aviv-i Egyetem kutatása azt mutatja, hogy a stresszes munkahelyen és barátságtalan munkatársakkal körülvéve dolgozó emberekben nagyobb valószínűséggel fejlődhet ki a betegség. Ráadásul ez még olyan dolgozókra is igaz, akik egészségesnek tűnnek.


A Science Daily internetes egészségügyi hírportál arról számolt be, hogy a kutatás eredményei szerint a támogató munkatársakkal körülvett alkalmazottak esetében 22 százalékkal alacsonyabb a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata. Az is kiderült, hogy azok esetében, akik túlságosan vagy nem eléggé leterheltnek érzik magukat a munkahelyükön, 18 százalékkal nagyobb a betegség kialakulásának valószínűsége.

A kutatás során az egyetem munkatársai dr. Sharon Toker vezetésével 5843 páciens adatait elemezték, akik a Tel Aviv-i Egészségügyi Központban estek át orvosi vizsgálaton. Az alanyok az első vizsgálatkor egészségesek voltak, nem mutatták a diabétesz jeleit. A résztvevőket ezután 41 hónapig követték nyomon, és ez idő alatt 182 emberben alakult ki 2-es típusú diabétesz.

Miután a kutatók összehasonlították a csoport diabétesz státuszát a páciensek bevallott munkahelyi körülményeivel, kiderült, hogy a támogató munkatársak jelentős védőhatást gyakorolnak. Dr. Toker szerint azok, akik egyre többet és többet dolgoznak, és akiktől állandó rendelkezésre állást várnak el, a betegség magasabb kockázatának vannak kitéve. A munkateher drasztikus csökkentése azonban nem feltétlenül jelent megoldást, mert az alkalmazottaknak azt kell érezniük, hogy van kihívás a munkájukban.

A szakértő éppen ezért azt javasolja a munkaadóknak, hogy alkalmazottaik maximális egészségvédelme érdekében figyeljenek oda arra, hogy megfelelő támogatást kapjanak, és értékesnek érezzék magukat a munkahelyükön.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések