Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

3 tévhit - náthás időkre

kategória: Nátha-influenza

Elérkezett az év tüsszögős, köhögős időszaka. Nincs is jobb alkalom arra, hogy beszéljünk egy kicsit az immunerősítésről és az ezzel kapcsolatos tévhitekről.

1. A C-vitamin távol tartja a megfázást
Nem. Hiába próbálják az emberek már régóta tonnányi C-vitamin beszedésével megelőzni a náthát, a klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a vitamin normál helyzetben nem játszik szerepet a meghűlés megelőzésében. Azt azonban bebizonyították, hogy 200 milligrammot meghaladó adagban fogyasztva segíthet valamelyest lerövidíteni a megfázás időtartamát. A szakértők tanácsa azonban az, hogy próbáljunk több természetes C-vitamint bevinni a szervezetünkbe az étrendünkből. A C-vitamin kiegészítők szedésekor pedig ne haladjuk meg a napi két grammot.

2. A tejtermékektől még jobban benáthásodunk
Néhányan azért kerülik a tejtermékeket megfázáskor, mert azt gondolják, hogy ettől még jobban bedugul az orruk. Ezt azonban semmilyen kutatási eredmény nem támasztja alá. Egy kísérletben, melynek során a szója alapú tej és a tehéntej hatását hasonlították össze, az alanyok a nyákképződés azonos változásáról számoltak be mindekét folyadék fogyasztását követően. Nyugodtan megihatunk tehát egy pohár tejet - a benne lévő D-vitamin erősíti az immunrendszert. Egy japán kísérlet azt mutatta, hogy 300 japán gyerek közül 40 százalékkal alacsonyabb volt a náthavírus fertőzés kialakulásának valószínűsége a napi 1 200 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamin kiegészítőt szedőkben, mint azokban, akik placebót kaptak. Mivel az étrendből nem lehet ennyi D-vitamint bevinni, ez esetben érdemes táplálék-kiegészítőt alkalmazni. A joghurt jótékony probiotikumokat tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.

3. A vitaminokkal dúsított italok megakadályozzák a betegségeket
A többi reklámszöveghez hasonlóan ezeknek az üdítőitaloknak a címkéjének feliratában is van némi igazság: az A-, C- és E-vitaminok, valamint a cink és a szelén valóban szükségesek az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kulcsszó azonban a hiány - az emberek többsége, a dohányosokat, a terhes és szoptató nőket és az időseket kivéve, normál étrendjéből is beviszi a szervezetébe a szükséges mennyiséget ezekből a tápanyagokból. Ez esetben pedig nem igaz, hogy minél több, annál jobb. Túlzott mennyiségben fogyasztva számos tápanyag akár káros is lehet.

2011.12.01 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések