Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Memóriagondok okozhatnak depressziót

kategória: Depresszió

Mindenkinek vannak rossz napjai - veszekedések, válás, egy szülő elvesztése. Legtöbben azonban képesek kimászni a gödörből. Csupán néhányan vannak, akik szó szerint belebetegszenek a fájdalomba és major depressziós tüneteket mutatnak. "Ezek az emberek egyszerűen megragadnak egy tudatállapotban, újra és újra átélik a fájdalmas emlékeket. Tisztában vannak azzal, hogy ez nem segít rajtuk, de mégsem tudnak semmit tenni ellene" - magyarázza Jutta Joormann, a Miami Egyetem munkatársa.

Jutta Joormann és munkatársai szerint a depresszióra hajlamos embereknek problémáik lehetnek a munkamemóriájukkal. A munkamemóriát ugyanis nemcsak arra használjuk, hogy emlékezzünk arra, mit kell vennünk a boltban; a munkamemória a felelős azért is, hogy mely gondolatok ragadnak meg a fejünkben. A negatív gondolatokon rágódó emberek egyszerűen nem képesek másra terelni figyelmüket.

A kutatók összesen 26 depressziós és 27 egészséges embert kértek fel a kutatásban való részvételre. Az önkénteseket leültették egy számítógép elé, majd három szót mutattak nekik, egy-egy másodpercig. Ezek után megkérték őket, hogy sorrendben vagy fordított sorrendben emlékezzenek vissza a szavakra, és amikor a számítógép képernyőjén újra megjelennek, mondják meg, amilyen gyorsan csak tudják, hogy az adott szó hányadik volt a sorban. Minél gyorsabb a válasz, annál hatékonyabban működik a munkamemória.

Az eredmények szerint a depressziós önkénteseknek komoly gondjuk volt a sorrend felállításával, különösen akkor, amikor fordított sorrendben kellett felsorolni a szavakat. Negatív töltetű szó (halál, szomorúság) esetében még tovább tartott a sorrend felállítása. "A szavak sorrendje, különösen negatív tartalmú szavak esetében, szinte gyökeret vert a depressziós betegek munkamemóriájában - nyilatkozta Ms. Joormann. - Komoly problémáik lehetnek figyelmük másra irányításával, ez lehet az oka a depressziós tünetek megjelenésének."

2011.06.09 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések