Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne vegyen saját tévét a gyereknek!

kategória: Gyermek-egészségügy, Pszichológia

Nemcsak a TV nézéssel eltöltött időt növeli meg a gyerekek szobájában lévő saját tévé, hanem a fiatalok egyéb viselkedési szokásaira is rossz hatással van - derült ki egy kutatásból, amely a Pediatrics című gyermekgyógyászati folyóirat áprilisi számában olvasható.

Az egészségügyi szakemberek már régóta figyelmeztetnek a televíziózás káros hatásaira, különösen veszélyes, amikor a TV a fiatal számára könnyen hozzáférhető. A felmérések mégis azt mutatják, hogy a szülők nem veszik komolyan a fenyegetést, az amerikai kamaszok 68 százalékának szobájában van TV.
A 8 és 18 év közötti fiatalok átlagosan több mint 3 órát töltenek a készülék előtt.

A mostani kutatásból kiderült, hogy a gyakran tévézők kevesebb családi vacsorán vettek részt, a lányok valamivel kevesebb zöldséget, a fiúk pedig kevesebb gyümölcsöt fogyasztottak a saját TV-vel nem rendelkező társaiknál. A lányok fizikai aktivitása csökkent, a fiúk pedig rosszabb jegyeket szereztek. A fiataloknak a televíziózás mellett nem maradt idejük a szociális kapcsolatok kiépítésére, vagy a házifeladat elkészítésére.

"A gyermekek többségénél egészségtelennek bizonyult a saját TV" - mondta a kutatás kapcsán Anita Gurian, a New York-i Egyetem Gyermekközpontjának adjunktusa.
"Természetesen vannak kivételek. Egyes gyerekek képesek hasznosítani a tanulmányaikban a televízióból szerzett tudást. Összességében mégis inkább káros, mint hasznos a gyerekszobában lévő televízió. Általában a szülők nem szeretnék, hogy TV kerüljön a gyermekük szobájába. Mégis mikor a család nagyobbra cseréli a készülékét, a feleslegessé vált TV a gyerek szobájában landol." - mondta a szakember.

2008.04.09 15:09:49

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "száraz" öregségért

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések