Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne vegyen levegőt a Holdon!

kategória: Asztma, COPD, Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás

Igen nagy mennyiségű holdport szállítottak ruhájukon az űrkabinokba az 1960-70-es évek asztronautái az Apolló holdprogramok során. A porkoncentráció olyan nagy volt ekkor az űrhajóban, hogy néhány asztronauta - saját bevallása szerint - valósággal érezte a holdpor szagát.

A holdpor emberi tüdőre gyakorolt hatásait vizsgálják épp ezért az amerikai Országos Űrkutatási Bioegészségügyi Intézet (NSBRI) munkatársai, annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire veszélyezteti a finom por az űrhajósok egészségét. A kutatás miatt újból Holdutazást terveznek.

"Azt kell megtudnunk elsősorban, hogy mennyi kerülhet ebből a porból a tüdőbe, mennyi ideig marad ott, és mennyire károsítja az emberi szervezetet" - nyilatkozta Dr. Kim Prisk az NSBRI munkatársa.

Bár az Apolló programok során az űrhajósoknak semmilyen egészségügyi gondot nem okozott a holdpor, az egészségügyi kockázat mégsem elhanyagolható, hiszen a finom por tulajdonságai sokban hasonlóak a kvarchoz, amely az emberi szervezet számára igen mérgező. Az Apolló program keretében végzett repülések csupán néhány napot vettek igénybe, később azonban egy esetleges holdbázis telepítésekor az asztronautáknak több hónapot kellene a Holdon tölteniük.

A hold csökkent gravitációjának és a por apró méretének köszönhetően az emberi légzőszervek nem képesek a nemkívánatos anyagok eltávolítására.
"A Hold gravitációja nem teszi lehetővé, hogy az apró szemcsék távozzanak a légzőszervekből, így azok megtelepedhetnek a tüdőben, ahol aztán később súlyos egészségügyi problémák forrásai lehetnek" - nyilatkozta Dr. Prisk.

A tüdő rendkívül érzékeny szerv, köszönhetően hatalmas felszínének, amely egy érzékeny membránon át közvetlenül a vérbe szállítja az oxigén-molekulákat. Az egészségügyi kockázat különösen a mélyen megtelepedő porszemcsék esetében lehet jelentős.
A kutatók most zéró-gravitációs környezetben vizsgálják, hogy miként viselkednek a porszemcsék az emberi szervezetben.

"A kísérletek során a holdon található gravitációt szimulálva kisméretű porszemcséket jutattunk be néhány önkéntes szervezetébe, majd azok viselkedését tanulmányozva próbálunk meg többet megtudni a holdbéli körülményekről. Az első eredmények alapján elmondható, hogy a 2.5 mikronnál apróbb részecskék okozhatják a fő gondot, ezekre ugyanis jelentősen hat a gravitáció-változás. Reméljük további kutatásaink során megoldást találhatunk a problémára, ez pedig egyaránt hasznára lesz az űrhajósoknak és a földi betegeknek" - nyilatkozta Dr. Prisk.

2008.05.15 09:17:37

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések