Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne vágják le a lábát!

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Fájdalomcsillapítás, Gyógyszerészet, Neurológia, Új termékek, szolgáltatások

Magyarországon körülbelül 150 ezer olyan cukorbeteg él, aki diabéteszes neuropathiától is szenved. Ez a betegség az oka az lábamputációk 85 százalékának.
Évente több mint 2000 láb levágását lehetne megelőzni, ha a cukorbetegek tisztában lennének az idegbántalom eme fajtájával.

Ez az idegrendszer károsodásával járó szövődmény érzékelési zavarokat okoz: a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene.
Ha az érzékelési zavar fájdalommal jár, akkor legalább időben orvoshoz fordulnak a problémájukkal, de az ellenkező probléma jelentkezik, és a fájdalomérzet elmarad, sőt a szokásos, természetes dolgokat sem érzi a beteg, akkor életveszélyes állapotba is kerülhet - hívták fel a figyelmet a szakma képviselői budapesti sajtótájékoztatójukon, amikor két új, neuropátiás rendelő megnyitásáról számoltak be.

Nem egyszer fordul elő, hogy a neuropátiás beteg nem veszi észre, hogy szívinfarktusa van, mert károsodtak az idegek - mondta Dr. de Châtel Rudolf.

Ezért bír óriási jelentőséggel a rendszeres megelőző szűrés és a pontos diagnózis, amelyre eddig elsősorban a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján tíz éve működő Neuropathia laborban volt lehetőség, mely túlterheltté vált, a decemberben jelentkezőknek csak márciusra tudnak időpontot adni - válaszolta kérdésre Dr. Hermányi Zsolt.

A Wörwag Pharma az elmúlt 10 év során korszerű eszközök adományozásával, a labor működési feltételeinek támogatásával és diagnosztikai módszerek oktatásával járult hozzá a tünetegyüttes pontos meghatározásához és a betegek gyógyításához.
A cég támogatásával juthattak hozzá például a háziorvosok egy diagnosztikai készlethez, melynek használatát a Wörwag Pharma által szervezett továbbképzéseken sajátíthatták el. A területen végzett tevékenységét a vállalat a jövőben is hasonló elhivatottsággal kívánja folytatni, ezért a most megnyíló 2 centrumon kívül a közeljövőben további regionális neuropathia-centrumok létrehozását tervezi az országban.

A most megnyitott 1. sz. Neuropathia Szakrendelés dr. Hermányi Zsolt vezetésével Budán van, a II. kerületben, a 2. sz. Neuropathia Szakrendelés pedig dr. Putz Zsuzsanna vezetésével Pesten, a XIV. kerületben, a Hermina úton. Ez a két centrum hetente több óra rendelési idővel járul majd hozzá a betegek kivizsgálásához és mihamarabbi ellátásukhoz. A rendeléseket vezető szakorvosok évek óta foglalkoznak diabéteszes neuropathiával. Mindkét szakrendelő Neurometerrel, valamint az autonom és szenzoros neuropathia további szűrővizsgálatára alkalmas diagnosztikai eszközparkkal felszerelten várja a betegek jelentkezését, és a kezelésre alkalmas gyógyszert is be tudják állítani a betegnek.

A bal oldali képen az a készlet látható, melynek használatával egyszerűen diagnosztizálható a neurophatia.

2008.12.12 15:01:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nemcsak a húszéveseké a világ

Jaj, dehogynem! - sóhajt fel ötvenéves barátnőm, aki hosszabb ideje egyedül él, és már a sokadik társkereső próbálkozása is kudarcot vallott. Tényleg ennyire nehéz bizonyos életkor felett társra találni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések