Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne tévézzenek vacsora közben!

kategória: Gyermek-egészségügy, Pszichológia, Táplálkozás

A közös vacsorának pozitív hatásai vannak, de ezek nem érvényesülnek, ha a családtagok közben a tévét nézik. Ez főként az alacsonyabb jövedelműekre igaz - derült ki egy kutatásból.

"Ha be van kapcsolva a tévé, az olyan mintha egyedül ennénk" - mondta Arlene Spark, a New York-i Hunter Egyetem docense.

Médiatár főoldal
animáció

Vitaminok és ásványi anyagok

Vitaminok és ásványi anyagok
"A közös étkezéseket minőségileg jobb ételekkel azonosítjuk. Szeretnénk azt mondani, hogy a készülékek kikapcsolásával együtt jár az is, hogy több répa kerül a tányérokra - de ez nem biztos, hogy így van. Az viszont garantált, hogy a közös étkezés jó alkalmat nyújt arra, hogy beszélgessünk gyerekeinkkel."

Bonnie Taub-Dix, az Amerikai Dietetikus Szövetség szóvivője - és New York város egyik táplálkozási tanácsadója - hozzátette: "Komolyan meg kell válogatni, mikor kapcsoljuk be a készüléket. Manapság ritkaságnak számít, ha a családtagok közösen ülnek asztalhoz, így meg kell becsülni ezt az időt."

Az eredmények azokat a korábbi kutatásokat támasztják alá, melyek szerint azok az óvodás gyerekek, akik sok időt töltenek tévénézéssel, egészségtelenebbül étkeznek, illetve hogy a közös családi étkezések hatására javulnak az étkezési szokások. "Több tanulmány is bebizonyította, hogy ha a család együtt eszik, feltehetően beszélgetnek, a gyerekek pedig egészségesebben táplálkoznak, jobban érzik magukat, kisebb valószínűséggel isznak alkoholt és használnak drogokat, tulajdonképpen elsajátítják a jó viselkedésmintákat." - magyarázta a tanulmány főszerzője, Dr. Barbara A. Dennison, az Egészségügyi Kockázatcsökkentés Hivatalának krónikus betegségek megelőzéséért felelős részlegének vezetője.

Ha azonban a tévé be van kapcsolva, a családtagok a készülékre figyelnek, és nem arra, hogy mit esznek. "A gyerekkori elhízáshoz így nemcsak azért járul hozzá, mert közben nem mozgunk, hanem azért is, mert elvonja a figyelmet az ételről, és nem figyelünk arra, hogy mennyit eszünk. Tehát duplán negatív a hatása" - mondta Taub-Dix.

A felmérésben több mint 1300 szülőt és nevelőszülőt kérdeztek meg arról, hogy hetente hányszor eszik közösen a család, hányszor van bekapcsolva a tévé vacsora közben, és milyen gyakran esznek zöldségeket, gyümölcsöket. Azokon az estéken, amikor a család együtt evett, többször kerültek zöldségek és gyümölcsök az asztalra. Ezen alkalmak száma azonban csökkent, ha a tévé is be volt kapcsolva.

Az amerikai tanulmány arra is rámutatott, hogy a latin-amerikai és fekete szülők gyakrabban vallották, hogy be volt kapcsolva a tévé étkezés közben; a latin és fehér családok gyakrabban ettek együtt, mint a fekete családok; és a tévét gyakrabban kapcsolták be az érettséginél alacsonyabb végzettséggel rendelkező családok.

"Számos oka van annak, hogy miért kellene közösen étkezniük a családoknak" - mondta Dennison. "Véleményem szerint, nem kellene tévét tartani az étkezőhelységben, és változtatni kellene a bútorok elrendezésén, hogy ne legyen könnyű tévét nézni vacsora közben."

2008.12.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések