Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az emlékekbe bele lehet betegedni

kategória: Öregedés

Azok a legboldogabb és legegészségesebb emberek, akik képesek arra, hogy a jelenre koncentráljanak, és élvezzék. A múlton való rágódás az egészségre is ártalmas lehet - állítják a Granada Egyetem kutatói. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen felejtsük el a múlt keserű tapasztalatait, de miután levontuk a következtetéseket és tanultunk a hibáinkból, tudjunk továbblépni.

A vizsgálat során a kutatók 50 férfit és nőt kérdeztek meg múltbéli érzéseikről, valamint arról, hogy mit gondolnak a jövőjükről. Ezután megvizsgálták a fizikai valamint a mentális egészségüket és az életminőségüket. A válaszok elemzése után kiderült, hogy akik a múltjukon rágódnak, azoknak az életminőségük általában véve is rosszabb volt. "Megfigyeltük, hogy amikor az emberek a múltjukban történt negatív eseményeken rágódnak, a jelenjükhöz és a jövőjükhöz is pesszimistán vagy fatalistán állnak hozzá. Nem rosszabb a fizikai vagy a mentális állapotuk, de az életminőségük igen" - mondta el Cristian Oyanadel, a tanulmány társszerzője. A szakértők ezért azt hangsúlyozzák, hogy élvezzük a jelent, tanuljunk a múltunkból, lépjünk tovább, és tervezzük a jövőnket.

Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy akik állandóan panaszkodnak az egészségi állapotukra, és aggodalmaskodnak, nagyobb valószínűséggel lesznek betegek. Háromszor nagyobb eséllyel halnak meg 30 éven belül.

2012.04.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Talpra álltak a súlyos csontritkulás után

Újra minőségi életet élhet és képes magát ellátni súlyos csonttörés után is az az idős ember, aki megkapja a megfelelő kezelést. Erre példa az a két asszony, aki videónkban a csontritkulás okozta problémáiról és a kezelésekről beszél.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések