Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne okozzon csontritkulást a fogyókúra!

kategória: Csontritkulás, Elhízás, Nőgyógyászat, Öregedés, Táplálkozás, Változókor

"A középkorú felnőttekben, elsősorban a nőkben, a súlyfeleslegük mellett kialakul a csontritkulás is" - mondta Ellen Evans, az Illinoisi Egyetem táplálkozástudományi osztályának kineziológus professzora, miután összehasonlító vizsgálatot végeztek a magas fehérjetartalmú, sok tejtermék fogyasztását megengedő diéta és a hagyományos, szénhidrátalapú fogyókúra eredményessége között.

"Az elhízás elleni harc sokszor csontritkulást eredményez, mert a súlycsökkenés a csontmennyiség csökkenésével jár együtt". A fehérjében gazdag fogyókúra az izomtömeg megőrzése mellett csökkenti a testsúlyt. Ezzel együtt kevesebb a cukor- és a zsírbevitel, ami szintén egészséges. A vizsgálat alapján előírható az optimális összetételű diéta: a bevitt kalória 30 százaléka fehérje legyen, álljon sovány húsokból, és alacsony zsírtartalmú tejtermékekből, mint a joghurt, a sajt, a tej.

A kutatás 130 középkorú, túlsúlyos egyént vizsgált, akiket két csoportba osztottak: az egyik csoport tagjai a magas fehérjetartalmú diéta, a másik csoportba a hagyományos fogyókúra alapján táplálkoztak négy hónapon keresztül súlycsökkentő céllal, majd további nyolc hónapon keresztül az új súlyuk megőrzése miatt. A vizsgálat kezdetén, valamint a 4. és 12. hónapot követően megmérték a csontösszetételüket, csontdenzitometriás vizsgálattal, DXA scan felvételt készítettek a lumbális csigolyákról és a csípőcsontról. Az eredmények egyértelműen mutatták, hogy a magas fehérjetartalmú diétával stabilabb csontszerkezet volt megfigyelhető, a szénhidráttartalmú diétához képest.

"A sok fehérje fogyasztása, a bennük levő kalcium és kiegészítő D vitamin a csontok szilárdságának megőrzését biztosítja. A csontritkulás és az izomtömeg megfogyatkozásának megelőzése a cél" - foglalták össze a kutatók.
Az Illinoisi Egyetem kutatói a vizsgálat folytatását tervezik, az idősebb korosztály bevonásával.
Animáció: HáziPatika.com

2008.06.10 14:28:05

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítenek-e megelőzni a megfázást a probiotikumok?

Az élet folyamán - ahogyan a táplálkozási szokásaink, úgy a bélben élő baktériumok aránya is számos változáson megy keresztül. Nem beszélve arról, hogy egy vírusfertőzés vagy egy kiadós antibiotikumos kezelés csorbát ejt a bélflórában.

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések