Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne nyalogassa a billentyűzetet!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Nátha-influenza

A számítógép-billentyűzetek a baktériumok melegágyai, és mint ilyenek, akár az ételmérgezéshez hasonló hasmenéses tüneteket is okozhatnak - olvasható a Which? nevű fogyasztóvédelmi magazin cikkében.

A magazin szerkesztőségében tesztet végeztek 33 billentyűzeten, és eredmények bizony meglepőek lettek: a klaviatúra és az egér körülbelül ötször annyi kórokozót tartalmazott, mint egy átlagos irodai mellékhelyiség vécékagylója.

A mikrobiológusok a teszt elvégzése után azonnali billentyűzet-tisztítást rendeltek el az irodában, mert a kórokozók száma helyenként meghaladta az egészségügyi határérték 150-szeresét.

"Ha megvizsgáljuk, hogy mi is tenyészik a billentyűzeteinkben, akkor azt találjuk, hogy nagyjából minden megtalálható rajta, ami az orrunkban, vagy a beleinkben van" - nyilatkozta Dr. Peter Wilson a University College London kórházának szakértője.
"Ha valakinek hasmenése, vagy influenzája van az irodában, akkor nagyon valószínű, hogy azt a billentyűzetéről szedte össze" - tette hozzá a kutató.

A fertőző billentyűzetek egyik legfőbb oka az, hogy a dolgozók sokszor a számítógépük mellett étkeznek.

A Which? magazin felméréséből az is kiderült, hogy az emberek 11 százaléka még soha nem tisztította meg a billentyűzetét, 20 százalék soha nem takarított még egeret, és 46 százalék havi egyszeri alkalomnál ritkábban teszi meg ezeket az alapvető higiéniai intézkedéseket.

2008.05.06 09:10:55

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább


Szponzorált hirdetések