Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne köhögjön szívinfarktuskor! Animáció!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek, Vészhelyzetek, katasztrófák

Közleményben hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága, hogy senki ne kockáztassa az életét szívinfarktus esetén azzal, hogy erőltetett köhögéssel próbálja fenntartani a keringését.

Mindezt azért hangsúlyozzák a szakemberek, mert az elmúlt hetekben nagyon sok ember elektromos postafiókjában megjelent az az e-mail, amelyben azt állítják: az erőteljes, hosszú köhögés megmentheti az életüket.

Néhány évvel indult útjára a "Hogyan éljünk túl egy szívrohamot egyedül" címmel az a kör e-mail, amely azt taglalja, mit is kell tennünk egy szívinfarktus bekövetkezésekor. Most ismét felmelegítették ezt az üzenetet. A levél szó szerint az alábbi tanácsot adja: "Ne ess pánikba, hanem kezdj el erősen köhögni. Lélegezz mélyeket és köhögj hosszan, mintha fel kellene valamit köhögnöd. Ismételd a lélegzést/köhögést addig, amíg a szíved el nem kezd újra dobogni. A mély lélegzet oxigént juttat a tüdőbe, a köhögés pedig "lökést" ad a szívnek, hogy újra kezdjen dobogni, elindítva ezzel a vér áramlását...."

A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy a szívinfarktus, (köznapi néven szívroham) a koszorúér-betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető súlyos betegség, amely világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik, és nem akadályozható meg köhögéssel - ám a levélnek van valamiféle valóságalapja.

Nézze meg animációnkat, hogy hogyan zajlik le a szívroham!

Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társasága főtitkárának véleménye szerint az email-ben leírtaknak van valóságalapjuk. A szívritmuszavar fellépésekor, ha az orvos az EKG-n, vagy a monitor képernyőjén észleli az eltérést, valóban érdemes azonnal felszólítani a beteget, hogy köhögjön, ugyanis a mellkas ütemes, köhögéssel kiváltott összerándulásai olykor képesek az éppen megálló szívnek mechanikus ingert adni és spontán kontrakciót, összehúzódást generálni.

Tudni kell azonban - hangsúlyozta a főtitkár -, hogy ezt a módszert csak és kizárólag orvosi utasításra, a monitoron észlelt szívmegállás idején szabad alkalmazni, otthon csak ártunk vele.

Az infarktus, köznapi nyelven szívroham túlélhető, azonban nem ezzel a módszerrel. Mellkasi fájdalom esetén haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget, mivel az igazán eredményes módszer szívinfarktus esetén az éppen elzáródó, eltömeszelődő koszorúér azonnali szívkatéteres megnyitása.

Ha közterületen történik a szívhalál, szívmegállás, akkor a közintézményekben, pályaudvarokon, repülőtereken egyre gyakrabban található automata elektromos defibrillátor alkalmazása mentheti meg a beteg életét. Ehhez azonban ismernünk kell az újraélesztés alapszabályait, éppen ezért érdemes mindenkinek elsajátítania azokat.

Egy biztos: akárhol is kapunk szívinfarktust, az egyetlen üdvözítő megoldás, ha orvosi segítséget kérünk, és nem mi magunk próbálkozunk különböző módszerekkel. A segítségnyújtást mindig bízzuk a szakemberekre, és haladéktalanul hívjuk a 104-es telefonszámot. Egy gyors segélyhívással több életet menthetünk meg, mint ha köhögni kezdünk.

2008.07.02 16:57:36

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések