Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne kenje az orra alá, mert megfulladhat!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Nátha-influenza

A náthás gyerekek kezelésére előszeretettel alkalmazott, vény nélkül kapható mentolos krém nem megfelelő használat esetén légúti gyulladást okozhat, mely gátolja a csecsemők és kisgyermekek légzését - derül ki a Wake Forest Egyetem orvosainak legfrissebb vizsgálatából.

A mentoltartalmú kenőcs, melyet rendszerint lefekvés előtt a mellkason, illetve a torok környékén külsőleg kell bedörzsölni régóta ismert megfázás elleni szer.
A vizsgálat akkor kezdődött, mikor egy 18 hónapos lányt súlyos légzési nehézséggel kellett kezelni, mivel a kenőcsöt közvetlenül az orra alá kenték, hogy enyhítsék a nátha tüneteit.

"A cég világosan felhívja rá a figyelmet, hogy a kenőcs ne kerüljön az orrba, és kétéves kor alatt ne használják" - mondta el a kutatást vezető Dr. Bruce K. Rubin professzor, a Wake Forest Gyermekgyógyászati Klinikájának kutatásért felelős alelnöke. "Mikor mindenféle gyógyszert felfüggesztettünk, a gyermek állapota rohamosan javulni kezdett."

Rubin tapasztalata alapján hasonló esetek után kezdett kutatni, ám nehézségekbe ütközött, hiszen az emberek gyakran megfeledkeznek a recept nélkül kapható szerek említéséről. Úgy gondolják, hogy ártalmatlan szerekről van szó, elvégre csak be kell dörzsölni, és kész.

A kenőcs hatásainak bizonyítására a kutatók vadászgörényekkel kísérleteztek, mivel az állatok légutai hasonlóak a humán légutakhoz.
Kiderült, a kenőcs 59 százalékkal növeli a nyáktermelést, ám 36 százalékkal csökkenti a nyák tisztulását.
A gyártó cég szóvivője szerint egyetlen eset még nem jelenti azt, hogy a termék nem biztonságos. "Megfelelő alkalmazás esetén a termék biztonságos és hatékony" - mondta.

Az Amerikai Mellkasgyógyászok Kollégiuma, a nagy gyártócégek, valamint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal álláspontja szerint kisgyermekek esetén (négy éves kor alatt) nem szabad alkalmazni a vény nélkül kapható megfázás elleni szereket.

Más szakértők szerint a készítményről már rég bebizonyosodott, hogy nem hatékony, most pedig az is kiderült, hogy akár még veszélyes is lehet - ezért nem ajánlják a használatát.

2009.01.17 09:34:19

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések