Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne igyon a csecsemő ...

kategória: Allergia, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás, Várandósság

...tehéntejet, kecsketejet 1 éves kora előtt!

Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Gyermekorvosok Társasága, hozzátéve, hogy a legjobb táplálék az anyatej, de ha abból nincs elég, illetve ha az már nem elégíti ki a gyermek szükségletét, akkor mindenképpen tápszert adjunk, soha ne tejet, még hígított változatban se.
Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy vélhetőleg a jelenlegi középkorúak között azért olyan sok a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, mert csecsemő- és kisgyermekkorban nem megfelelő táplálékot kaptak, tehát egyes tápanyagokkal túl korán terhelték meg a szervezetet.

Melegben figyeljünk fokozottan a csecsemő szomjúságára, mivel a kisbaba még nem tud szólni, ha szomjas, ezért a szülők feladata arra figyelni, hogy a baba rendszeresen igyon.

A csecsemő folyadék háztartása nagyon labilis, és csak akkor képes a megfelelő egyensúlyt fenntartani, ha a nap folyamán több alkalomra elosztva kisebb mennyiségű folyadékot kap.

A csecsemők folyadékszükséglete körülbelül 150 ml/kg/nap.
Így egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter. 6 hónapos korig nem szükséges a teáztatás, ha a csecsemő kizárólag anyatejet vagy tápszert kap.
A naponta 5-6 alkalommal elfogyasztott anyatej elegendő mennyiségű folyadékot biztosít a baba számára.
A csecsemőnek az anyatej egyszerre az étele és az itala, ezért a szomjoltás mellett a megfelelő fejlődéshez 6 hónapos korig körülbelül 1 liter tejalapú táplálékra, 6-12 hónaposan pedig napi 5-8 deciliter anyatejre vagy tápszerre van szüksége.

Ha már nincs elegendő mennyiségű anyatej, akkor olyan minőségű tápláló folyadékkal kell kínálni a picit, amely nem terheli meg a szervezetét.
Médiatár főoldal
videó

Ezzel árt a kisbabájának!

Ezzel árt a kisbabájának!
Tehéntejet és kecsketejet a baba 1 éves kora alatt semmiképpen se kapjon, mert magas fehérje és ásványi anyag tartalma megterhelő a csecsemő emésztőrendszerének és veséjének. Minél fiatalabb a csecsemő, annál inkább helytelen, ha az anyatej mennyiségének csökkenése esetén a szülő "tejalapú ital" helyett csak teával vagy vízzel pótolja a folyadékot, mert így a baba nem kapja meg a szükséges mennyiségű fehérjét és kalóriát.

Ahogy múlnak a hónapok és közeledik az 1 éves kor, a baba egyre táplálóbb ételeket kap, így az anyatej vagy tápszer már csak egy bizonyos részét képezi az egészséges étrendnek. Ezért az elfogyasztandó folyadék minősége és mennyisége is változik. Egy 9 hónapos csecsemő összes folyadékszükséglete körülbelül napi 1,2-1,5 liter, ennek fele legyen tejalapú ital (anyatej vagy tápszer), egynegyede egyéb folyadék (például gyümölcslé, babavíz, tea), és csak egynegyede származzon az elfogyasztott ételekből (például a gyümölcsök folyadék tartalma 60-80 százalék).

Ha teát adunk a babának, akkor ne feketeteával kínáljuk, hanem inkább gyümölcsteával. Készüljön cukormentesen. Ha a baba nem fogadja el, akkor is kerüljük a túlzott édesítést!

Ne adjunk felnőttnek való ásványvizet a csecsemőnek, mert a magas ásványi anyag tartalom megterheli a gyermek veséjét! Kizárólag a felforralt és lehűtött ivóvíz vagy a palackozott babavíz adható 1 éves kor alatt - áll a Magyar Gyermekorvosok Társaságának közleményében.

Látogasson el oldalainkra, ahol többet is megtudhat a szoptatásról és a csecsemők helyes táplálásáról!

Kéky Kira

2008.08.21 09:17:53

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések