Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne hagyjuk, hogy a fogaink csikorogjanak a stressztől

kategória: Fog- és szájbetegségek, Stressz

A mindennapi problémák vagy a munkahelyi gondok által okozott stressz hatására az emberek hajlamosabbak fogukat csikorgatni éjszakánként. Német kutatók szerint ez különösen azok körében gyakori, akik úgy birkóznak meg a stresszel, hogy igyekeznek elmenekülni a nehéz szituációkból.

Maria Giraki, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem kutatója munkatársaival 69 emberen tanulmányozta az éjszakai fogcsikorgatás (szaknyelven bruxizmus) jelenségét. "A fogcsikorgatás a fogak kopásához, azok kilazulásához és érzékenységéhez vezethet, emellett a rágóizmok fájdalma is jelentkezhet" - mondta el a kutatónő.  "A jelenség pontos okát még nem ismerjük, de a legvalószínűbb a stressz."

A fogcsikorgatást olyan vékony lemezek segítségével mérték, amelyeket a résztvevők szájába helyeztek éjszakára, míg a stresszel való megbirkózás stratégiáit kérdőívek segítségével mérték fel. A fogcsikorgatás nem mutatott összefüggést a nemmel, az életkorral vagy az iskolázottsággal, de gyakoribb volt azokban, akik mindennapos stresszről számoltak be otthon vagy a munkahelyen.

"Úgy tűnik, hogy azok szenvednek a legsúlyosabb fogcsikorgatástól, akik nem képesek megfelelő módon megküzdeni a stresszel" - tette hozzá Giraki. "Ők azok, akik a negatív megbirkózási stratégiákat részesítik előnyben, például hogy elmenekülnek a problémák elől. Ez általánosságban fokozza a stressz érzését."

A tanulmányról a Head & Face Medicine folyóirat számolt be.

2010.03.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább


Szponzorált hirdetések