Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne hagyjuk, hogy a fogaink csikorogjanak a stressztől

kategória: Fog- és szájbetegségek, Stressz

A mindennapi problémák vagy a munkahelyi gondok által okozott stressz hatására az emberek hajlamosabbak fogukat csikorgatni éjszakánként. Német kutatók szerint ez különösen azok körében gyakori, akik úgy birkóznak meg a stresszel, hogy igyekeznek elmenekülni a nehéz szituációkból.

Maria Giraki, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem kutatója munkatársaival 69 emberen tanulmányozta az éjszakai fogcsikorgatás (szaknyelven bruxizmus) jelenségét. "A fogcsikorgatás a fogak kopásához, azok kilazulásához és érzékenységéhez vezethet, emellett a rágóizmok fájdalma is jelentkezhet" - mondta el a kutatónő.  "A jelenség pontos okát még nem ismerjük, de a legvalószínűbb a stressz."

A fogcsikorgatást olyan vékony lemezek segítségével mérték, amelyeket a résztvevők szájába helyeztek éjszakára, míg a stresszel való megbirkózás stratégiáit kérdőívek segítségével mérték fel. A fogcsikorgatás nem mutatott összefüggést a nemmel, az életkorral vagy az iskolázottsággal, de gyakoribb volt azokban, akik mindennapos stresszről számoltak be otthon vagy a munkahelyen.

"Úgy tűnik, hogy azok szenvednek a legsúlyosabb fogcsikorgatástól, akik nem képesek megfelelő módon megküzdeni a stresszel" - tette hozzá Giraki. "Ők azok, akik a negatív megbirkózási stratégiákat részesítik előnyben, például hogy elmenekülnek a problémák elől. Ez általánosságban fokozza a stressz érzését."

A tanulmányról a Head & Face Medicine folyóirat számolt be.

2010.03.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések