Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne gyulladjon be, mert belehalhat!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fog- és szájbetegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

Kutatások már régóta sejtetik, hogy az ínybetegségeknek közük van az egészségügyi problémákhoz, beleértve a szívbetegséget, agyvérzést és cukorbetegséget, most azonban már leginkább arra összpontosítanak, hogy mi az összefüggés köztük. Egyre inkább elterjed az a nézet, hogy a gyulladás lehet az összekötő kapocs.


A gyulladás a szervezet reakciója, mellyel a fertőzések ellen küzd, véd a sérülések esetén. A gyulladás gyakran együtt jár duzzanattal, kivörösödéssel, felmelegedéssel és az érintett terület fájdalmával. Míg a gyulladás eredetileg a szervezet meggyógyítására irányul, ha állandósul ez az állapot, akkor a fertőzött szövetek működési zavarát okozhatja, és ezzel együtt komoly szövődményekkel járhat.

Dr. Susan Karabin, a Periodontóligia Amerikai Akadémiájának (AAP) egykori elnöke, praktizáló periodontológus szerint a periodontális betegség egy iskolapéldája a gyulladásos működési zavarnak.
"Sok éven át a fogszakorvosok azt hitték, hogy az ínybetegségeket kizárólag a fogak közti és az íny alatt megtelepedő baktériumok okozzák. A lepedék felgyülemlése továbbra is kockázati tényező. A kutatók azonban azt gyanítják, hogy a súlyosabb tünetek, név szerint a duzzadt, vérző, visszahúzódott íny; a fogat a helyén tartó csont sorvadása válasz lehet a baktériumok által okozott krónikus gyulladásra, és nem is annyira a baktériumra, magára."

Az ínybetegségek megelőzésére, felismerésére és kezelésére szakosodott periodontológusok azt feltételezik, hogy a szájban lévő baktériumra adott gyulladásos válasz lehet az oka az íny-test összefüggésnek.
Az ínybetegségekkel összefüggő betegségek közül sokat tekintenek általános gyulladásos folyamatnak, mint például a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a reumás arthritist, a krónikus vesebetegséget, és a rák bizonyos fajtáit is. Ez arra utal, hogy a gyulladás maga is lehet a kapcsolat alapja.

"Több kutatásra van szükség, hogy ráleljünk arra a biológiai mechanizmusra, mely felelős az ínybetegségek és más betegségek összefüggéséért" - mondta Dr. Karabin.
"Korábbi eredmények már utaltak arra, hogy az ínybetegségben szenvedők hajlamosabbak más betegségekre is, így minden eddiginél fontosabb, hogy megőrizzük szájüregünk egészségét."

Az ínybetegségek elkerülése érdekében Dr. Karabin azt javasolja, hogy minden nap fordítsunk gondot a szájüreg ápolására, melybe beletartozik a rendszeres fogmosás, a fogselyem használata, a fogorvos felkeresése. Ha kifejlődik az ínybetegség, akkor hatékony kezelést kaphatunk a fogszakorvosoktól. Akinél diagnosztizálják az állapotot, végeztessen teljes kivizsgálást, erről tájékoztassa a többi orvosát is, hogy megelőzhessék a tragikus következmények kialakulását.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.02 11:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések