Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne felejtse el bevenni a koleszterincsökkentőt!

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

A magas koleszterinszintet csökkentő sztatinkészítmények folyamatos alkalmazása egy új vizsgálat tanúsága szerint csökkenti a kórházi kezelés gyakoriságát és ezáltal az egészségügyi költségeket is. A "rossz" LDL koleszterin a szív- és érrendszeri betegségek első számú kockázati tényezője, mivel lerakódik az ütőerek falában, és az ereket beszűkítve gátolja a véráramlást.

Médiatár főoldal
animáció

Magas vérzsírszint - hiperlipidémia

Magas vérzsírszint - hiperlipidémia
Ma már a legtöbb haláleset valamilyen szív- és érbetegség következménye. Ezek a betegségek nem olyanok, mint egykoron a járványok, melyek hátterében meghatározott kórokozó állt, hanem számos kockázati tényező hatására alakulnak ki. Sok országra kiterjedő vizsgálatok igazolták, hogy a legfontosabb kockázati tényező a kóros vérzsírszint, ezért ennek korai felismerése és kezelése életbevágó. Nagy előrelépést hozott a koleszterincsökkentő sztatin gyógyszercsoport felfedezése, melynek tagjai ma a világ legtöbbet szedett gyógyszereivé váltak.

Sok páciens azonban hajlamos a rendszertelenségre a gyógyszerszedésben. A feledékenység mellett anyagi okokból is. E készítmények elhagyása nem okoz azonnali figyelmeztető tüneteket.

Donald Pittman és munkatársai 381 ezer beteg 2007 és 2009 között sztatinkezelésének adatait vizsgálta az adagolás pontossága és a pontatlanság, kihagyás következményi szempontjából. A betegek gyógyszerszedésének megbízhatóságát nemcsak rendszeres kérdőívek alapján, a páciensek bevallása szerint igyekeztek fölbecsülni, hanem a kezelőorvos és a patikusok nyilvántartásával kiegészítve, illetve rendszeresen mérték a vérkoleszterin-szintjüket is. Csaknem minden harmadik beteg gyakorta kihagyta a gyógyszerbevételt. Akik viszont pontosan szedték gyógyszerüket, a vizsgálat 18 hónapja alatt sokkal ritkábban kerültek szív- és érrendszeri betegség miatt kórházba.

Animáció: HáziPatika.com

2011.06.21 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések