Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne dolgozzon (sokat)! Árt az egészségének!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Magas vérnyomás, Pszichológia

A kimerítően kemény fizikai munka árt az egészségnek, állítják az Alabamai Egyetem kutató pszichológusai. A kutatók elmélete szerint a kimerítő munka teljesítése a szív- és érrendszerünket egyre keményebb munkára sarkalja, ami egy határon túl ártalmas.

A kutatók arról számoltak be, hogy azoknak, akik pihenés nélkül, fáradtan végezték munkájukat magasabb vérnyomásuk volt, mint azoknak, akik időnként pihenést iktattak be. A vizsgálatba bevont egyének mind olyan feladatot kaptak, melyek elvégzéséhez érdekük fűződött. Az eredmények közötti eltérést tehát nem a motiváltságuk közti különbség, hanem a munka közben tartott pihenők illetve azok hiánya jelentette.

Ha a kimerültség határán lévő ember kap egy olyan feladatot, aminek elvégzése valamilyen haszonnal, jutalommal, vagy számára kedvező eredménnyel kecsegtet, akkor további erőfeszítésekre képes, hogy behozza a fáradtságból származó csökkent munkaképességét. Ennek eredményeképpen a vérnyomása megemelkedik és egészen a feladat befejezéséig magas marad. A másik lehetőség, hogy elérhetetlennek minősíti a kitűzött célt, és ezért feladja a próbálkozást.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.01 17:29:31

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Meddig élnek a magyarok?

Amikor a mai ember a tudomány diadalmas eredményei alapján merész terveket sző a halhatatlanságról, felteszi a kérdést: hosszú öregedés vagy örök ifjúság? A világ lakossága és ezen belül a magyarok is öregszenek, így különösen időszerű a kérdés.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések