Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne dolgozzon (sokat)! Árt az egészségének!

kategória:

A kimerítően kemény fizikai munka árt az egészségnek, állítják az Alabamai Egyetem kutató pszichológusai. A kutatók elmélete szerint a kimerítő munka teljesítése a szív- és érrendszerünket egyre keményebb munkára sarkalja, ami egy határon túl ártalmas.

Az International Journal of Psychophysiology c. szaklapban megjelent közleményben a kutatók arról számoltak be, hogy azoknak, akik pihenés nélkül, fáradtan végezték munkájukat magasabb vérnyomásuk volt, mint azoknak, akik időnként pihenést iktattak be. A vizsgálatba bevont egyének mind olyan feladatot kaptak, melyek elvégzéséhez érdekük fűződött. Az eredmények közötti eltérést tehát nem a motiváltságuk közti különbség, hanem a munka közben tartott pihenők illetve azok hiánya jelentette.


Ha a kimerültség határán lévő ember kap egy olyan feladatot, aminek elvégzése valamilyen haszonnal, jutalommal, vagy számára kedvező eredménnyel kecsegtet, akkor további erőfeszítésekre képes, hogy behozza a fáradtságból származó csökkent munkaképességét. Ennek eredményeképpen a vérnyomása megemelkedik és egészen a feladat befejezéséig magas marad. A másik lehetőség, hogy elérhetetlennek minősíti a kitűzött célt, és ezért feladja a próbálkozást.


"A megfigyelésünk, miszerint a kemény munka végzésekor emelkedik a vérnyomás, egészségügyi jelentőséggel bír, mert a szív- és érrendszer túlterheltsége komoly betegségekhez vezethet, mint például magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez. Azok, akik tartósan túlterhelik a szív- és érrendszerüket, nagyobb kockázatnak vannak kitéve ezeket a betegségeket illetően" - összegezte a megfigyelést Rex Wright, a kutatást vezető pszichológus.


A vizsgálat során 80 önkéntesnek néhány három betűből álló jelentés nélküli kombinációt kellett memorizálni, nyeremény fejében. A memoriter előtt nyilatkozni kellett a résztvevőknek arról, hogy mennyire érzik magukat fáradtnak. A tanulási folyamat alatt a vérnyomásukat és pulzusukat is mérték.
A fáradtság és a feladat teljesítése közben emelkedő vérnyomás közötti kapcsolat egyértelmű volt azokban az esetekben, ahol a kitűzött nyeremény csábította a résztvevőket. Akiket kevésbé vonzott a nyeremény, azoknak nem nőtt a vérnyomásuk, még akkor sem, ha fáradtak voltak - ugyanis kevesebb energiát fektettek bele a munkába.


"Az ember természetes ösztöne szerint fáradtan kevesebbet teljesít. Létezik azonban olyan élethelyzet, amikor az ember a teljesítőképessége határait súrolja, és még mindig tovább dolgozik. Erre kényszerülhetnek például az egyedülálló gyermekes szülők." - mondta Wright.

2008.06.30 09:10:02

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Mozgás

  Ötven felett a futópadon

  A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

  tovább

  50plusz.hu Fórum

  Szponzorált hirdetések