Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne dolgozzon (sokat)! Árt az egészségének!

kategória:

A kimerítően kemény fizikai munka árt az egészségnek, állítják az Alabamai Egyetem kutató pszichológusai. A kutatók elmélete szerint a kimerítő munka teljesítése a szív- és érrendszerünket egyre keményebb munkára sarkalja, ami egy határon túl ártalmas.

Az International Journal of Psychophysiology c. szaklapban megjelent közleményben a kutatók arról számoltak be, hogy azoknak, akik pihenés nélkül, fáradtan végezték munkájukat magasabb vérnyomásuk volt, mint azoknak, akik időnként pihenést iktattak be. A vizsgálatba bevont egyének mind olyan feladatot kaptak, melyek elvégzéséhez érdekük fűződött. Az eredmények közötti eltérést tehát nem a motiváltságuk közti különbség, hanem a munka közben tartott pihenők illetve azok hiánya jelentette.


Ha a kimerültség határán lévő ember kap egy olyan feladatot, aminek elvégzése valamilyen haszonnal, jutalommal, vagy számára kedvező eredménnyel kecsegtet, akkor további erőfeszítésekre képes, hogy behozza a fáradtságból származó csökkent munkaképességét. Ennek eredményeképpen a vérnyomása megemelkedik és egészen a feladat befejezéséig magas marad. A másik lehetőség, hogy elérhetetlennek minősíti a kitűzött célt, és ezért feladja a próbálkozást.


"A megfigyelésünk, miszerint a kemény munka végzésekor emelkedik a vérnyomás, egészségügyi jelentőséggel bír, mert a szív- és érrendszer túlterheltsége komoly betegségekhez vezethet, mint például magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez. Azok, akik tartósan túlterhelik a szív- és érrendszerüket, nagyobb kockázatnak vannak kitéve ezeket a betegségeket illetően" - összegezte a megfigyelést Rex Wright, a kutatást vezető pszichológus.


A vizsgálat során 80 önkéntesnek néhány három betűből álló jelentés nélküli kombinációt kellett memorizálni, nyeremény fejében. A memoriter előtt nyilatkozni kellett a résztvevőknek arról, hogy mennyire érzik magukat fáradtnak. A tanulási folyamat alatt a vérnyomásukat és pulzusukat is mérték.
A fáradtság és a feladat teljesítése közben emelkedő vérnyomás közötti kapcsolat egyértelmű volt azokban az esetekben, ahol a kitűzött nyeremény csábította a résztvevőket. Akiket kevésbé vonzott a nyeremény, azoknak nem nőtt a vérnyomásuk, még akkor sem, ha fáradtak voltak - ugyanis kevesebb energiát fektettek bele a munkába.


"Az ember természetes ösztöne szerint fáradtan kevesebbet teljesít. Létezik azonban olyan élethelyzet, amikor az ember a teljesítőképessége határait súrolja, és még mindig tovább dolgozik. Erre kényszerülhetnek például az egyedülálló gyermekes szülők." - mondta Wright.

2008.06.30 09:10:02

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Tippek:

  Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

  Praktikák:

  Gyógynövénytár

  Gyógynövénytár
  tovább


  Szponzorált hirdetések