Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne dohányozzon, mert stroke-ot kaphat!

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia, Szív- és érrendszeri betegségek

A dohányos fiatal nők esetében közel kétszeres az agyérkatasztrófák kialakulásának esélye a nemdohányzókhoz képest - derül ki egy nemrég megjelent amerikai tanulmányból.

A kutatás során a 15 és 49 év közötti dohányos nők esélyeit vizsgálták a különböző agyérkatasztrófák kialakulására. A kutatás vezetője, Dr. John Cole (Marylandi Egészségtudományi Egyetem) szerint a dohányos nőknek 2.6-szer nagyobb esélyük van az agyvérzés és más agyérkatasztrófák kialakulására, mint azoknak a nőknek, akik soha nem nyúltak cigarettához.
Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság lapjában, a 'Stroke'-ban megjelent cikk szerint a legtöbbet dohányzók vannak a legnagyobb veszélyben, esetükben akár kilencszeresére is növekedhet az agyérkatasztrófák kialakulásának esélye.

A napi 21-39 szál cigarettát elfüstölő nők esetében 4.3, a két csomagnál többet szívók esetében pedig 9.1-szeresére növekedhet az agyérkatasztrófák kialakulásának esélye. Régóta ismert, hogy a dohányzás növeli a különböző betegségek, tüdőrák, és különbözős szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyeit.
"Az agyvérzés leggyakrabban az idősek betegsége, a mostani kutatás adatai azonban azt mutatják, hogy a fiatalabb nők is igen nagy veszélyben vannak - nyilatkozta Dr. Cole - A képlet egyszerű: minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye az agyvérzés és más agyi betegségek kialakulására. Bár a teljes leszokás lenne a legjobb megoldás, már ha kevesebbet szívunk, azzal is sokat tehetünk a veszélyek elkerülésére."

A kutatók összesen 1070 nő dohányzási szokásait követték figyelemmel az Egyesült Államokban. Közülük a felmérés idején 466 átesett már valamilyen agyérkatasztrófán, 604 pedig teljesen egészséges volt. A kutatók szerint a 18 és 24 év közötti amerikai nők közel ötöde aktív dohányos.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.21 12:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések