Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nátha vagy allergia?

kategória: Allergia, Nátha-influenza

A meghűlés és az allergia tünetei hasonlóak, enyhítésükhöz először is, ki kell derítenünk, melyikben szenvedünk - állítja az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium (ACAAI). A náthát a több mint 200, emberről emberre terjedő vírus valamelyike okozza. A nem fertőző allergiáért viszont valamilyen allergén felkelős, amely az immunrendszer túlreagálását váltja ki (például virágpor).

A szakemberek szerint többféleképpen is meg lehet különböztetni a tavaszi allergia és a nátha tüneteit. A nátha általában kifejlődik: orrdugulással, torokirritációval és alacsony lázzal kezdődik, amit tüsszögés, orrfolyás és besűrűsödő orrváladék követ, amely gyakran sárga illetve zöld színűre változik. A tüsszögés, a szem és orr viszketése is a leggyakoribb allergiás tünetek közé tartozik, de az orrváladék többnyire színtelen. A fájdalom és a láz leginkább náthára utal, a szemviszketés viszont inkább az allergia jele.

A nátha általában egy-két hétig tart, az allergiás tünetek makacsul megmaradnak. Sőt, a tüneteket okozó allergén folyamatos behatása következtében akár súlyosbodhatnak is. A tavaszi allergiák elhúzódhatnak akár hat hétig vagy még tovább is.

Torokfájás és köhögés leginkább a náthára jellemző, de allergia esetén is előfordulhat, sőt az allergiával összefüggő asztma tünete is lehet, különösen gyermekek esetében. Az ACAAI azt tanácsolja, hogy makacs köhögés esetén keressünk fel allergológus szakorvost.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.08 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések