Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nátha ellen C-vitamin? Igen!

kategória: Fertőző betegségek

A C-vitamin és a nátha kapcsolatát elemző legújabb Cochrane-felülvizsgálatból az derült ki, hogy a C-vitamin azoknak a leghasznosabb, akik nagy fizikai megterhelés alatt állnak. Öt randomizált kísérletben a rövidtávú fizikai megterhelésnek kitett alanyok esetében a C-vitamin felére csökkentette a nátha előfordulását. Három kísérlet maratoni futókat vizsgált, a negyedik svájci iskolásokat egy sítáborban, az utolsó pedig kanadai katonákat téli terepgyakorlaton. Egy nemrégiben végzett másik kísérletben pedig, melyet kamasz úszóversenyzőkkel készítettek, a C-vitamin a fiúkban felére csökkentette a nátha időtartamát, bár a lányokra nem volt ilyen hatással.


A rendszeresen szedett, naponta legalább egy gramm C-vitamin felnőttekben 8, gyermekekben pedig 18 százalékkal csökkentette a nátha átlagos időtartamát. Bár ezek az eredmények kétségkívül azt mutatják, hogy a C-vitamin biológiai hatást gyakorol a náthára, mégsem tűnik logikusnak mindennap C-vitamint szedni annak érdekében, hogy lerövidítsük a néha bekövetkező megfázások időtartamát. A felnőttek átlagosan csupán néhány, a gyerekek pedig körülbelül hat megfázáson esnek át évente.

Kevés terápiás kísérletet végeztek, vagyis olyat, amikor a C-vitamint csak a nátha első tüneteinek megjelenése után kezdték szedni, és ezek eredményei ellentmondásosak. Ettől függetlenül a C-vitamin kétségtelenül előnyös hatását figyelembe véve a nátha időtartamára és súlyosságára a hagyományos étrend-kiegészítős kísérletekben, valamint a vitamin biztonságosságát és alacsony költségét számításba véve a kutatók úgy vélik, a náthában szenvedő betegeknek érdemes lehet kipróbálniuk, vajon előnyös-e számukra a C-vitamin terápiás alkalmazása.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.20 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések