Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nátha: elkerülhető, ha megfogadja tanácsainkat!

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

A legtöbb felnőtt évente 2-4 alkalommal fázik meg. Gyermekek esetében ez a kétszeresére is rúghat, mivel immunrendszerük akkor ismerkedik a felső légúti fertőzést okozó vírusokkal, baktériumokkal - állítja egy tanulmány.

A Virginiai Egyetem megfázás-specialistája, Dr. Jack Gwaltney szerint csak akkor kerülhetjük el a náthát, ha remeteéletet élünk.

A hétköznapi náthával kapcsolatos néhány egyedülálló információ azonban segíthet abban, hogy októbertől márciusig megússzuk tüsszögés nélkül. Ha nem tetszik a remetelét, van néhány alternatív megoldás:

Csókolózzunk - de mindegy, kivel!

Mossunk gyakran kezet, és ne feledjük, hogy sokan mások viszont ezt nem teszik meg. Szappant használjunk, mert sokkal hatékonyabb, mint az alkoholos fertőtlenítők. Fontos, hogy alaposan dörzsöljük le a kezünket, legalább 15-30 másodpercig.

Ne dörzsölgessük a szemünket, nátha vírusa jobban kedveli a szemek és az orr környékét, mint a szájüreget! Ennek ellenére náthaszezonban felejtsük el az ismerősök puszilgatását.

A kedvesünkkel azonban nyugodtan csókolózhatunk! A csók jobb kedvre is derít - ez pedig többet használ, mint amennyit ártana.

Túlreagálás

A nátha annak a jele, hogy a szervezet fertőzéssel küzd. A tünetek közül sok azonban (például az orrdugulás) a harc eltúlzott jele. Bár a cink és hasonló szerek hatása vita tárgyát képezi, általánosságban a nátha kezelése a támadások megrövidítését vagy megakadályozását célozza meg.

Gwaltney azt tanácsolja, hogy már az első apró tünetnél kezdjük meg a kezelést, mert az immunrendszer hamar működésbe lép, és akkor már nehéz leállítani. Javasolja az első generációs antihisztaminok és gyulladáscsökkentők szedését egész addig, míg az összes tünet el nem múlik.

A kezeléssel kapcsolatban azonban rengeteg a vita. A Mayo Klinika Nőegészségügyi részlege ellenzi az antihisztaminokat, mert kiszárítja az orrnyálkahártyát, továbbá lassítja a váladék áramlását, mely segítené a kórokozók kiürülését.

Az orrdugulás elleni szerek enyhítik a kellemetlen érzést. Összehúzzák a megduzzadt orrnyálkahártyát. Ha azonban sokszor használjuk, akkor ronthat az állapotunkon.

A húsleves és bármilyen folyadék fogyasztása hasznos, mivel segít elfolyósítani a váladékot, mely a dugulást okozza. A pára szintén jó hatású.

Várjunk türelemmel

A legtöbb jelenlegi kezelés tüneti jellegű, és nem a háttérben rejlő fertőzésre irányul. A jövő csodaszere lehet egy gyulladáscsökkentőből, antihisztaminból és vírusellenes szerekből álló koktél.

A megelőző védőltás nátha esetén kevésbé járható út. A közönséges nátha okozójának, a rhinovírusnak több mint 100 variációja létezik. Ha az egyikkel szemben védettséget szerzünk, az a többire teljesen hatástalan.

Gwaltney elmondása szerint azonban szerencsére minden egyes náthával egyre kevésbé leszünk fogékonyak a betegségre.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - lakásbiztosítás: nyugodt nyaralás?

Vagyonának mekkora része fekszik a lakásában? Akár magában az ingatlanban, akár ingóságokban? Ha végig gondolja, mekkora kár érheti, és némi nyugtalanságot érez az eredmény láttán, akkor érdemes elolvasnia, ami következik.

tovább


Szponzorált hirdetések