Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehet kevesebbet is nassolni

kategória: Pszichológia, Táplálkozás

Mennyi csokoládét kell megennie ahhoz, hogy kielégítse az étvágyát? A Cornell Egyetem nassolással kapcsolatos kutatása szerint alig felét annak, amennyit gondol. A Food Quality and Preference szakfolyóiratban megjelent kutatásukban Ellen van Kleef, Mitsuru Shimizu és Brian Wansink csokoládés chips, almás pite és burgonyás chips felhasználásával azt vizsgálták, éhesebbek vagy elégedettek az étkezés után 15 perccel azok a kísérleti alanyok, akik kisebb adag rágcsálnivalót fogyaszthattak.

A résztvevőket két csoportra osztották: az első 100 gramm csokoládét, 200 gramm almás pitét és 80 gramm burgonyás chipset kapott, mindegyikből kicsit nagyobbat az ajánlott mennyiségnél. Ez összesen 5754 kilojoule-nak felelt meg. A másik csoport 10 grammot, 40 grammot és 10 grammot kapott az egyes ételekből, ami összesen 819 kilojoule-t tett ki. Mindkét csoport tetszőleges ideig ehette a rágcsálnivalókat, majd arra kérték a résztvevőket, hogy egy kérdőív segítségével értékeljék az élelmiszerekkel kapcsolatos szeretetüket, megszokásukat vagy unalmukat. Arról is be kellett számolniuk, milyen éhesek voltak, és mekkora vágyat éreztek az ételek feltálalása előtt, illetve negyedórával elfogyasztásuk után.

Az eredmények világosan mutatták, hogy a kisebb adagok is hasonló elégedettséghez vezetnek, mint a nagyok. A nagyobb adagokat fogyasztó résztvevők 77 százalékkal több ételt vittek be, mégsem javult nagyobb mértékben az éhségérzetük és a telítettségérzésük, mint a kisebb adagot fogyasztókban.

A kutatásból egyértelműen kiderül, milyen nagy jelentőséggel bír az elfogyasztott élelmiszer adagjainak mérete. Míg a nagyobb adagok fokozott tápanyagbevitelt eredményeznek, a kisebb adagok ugyanolyan elégedettséget és jóllakottságot okozhat. A kisebb adagok csökkentik az éhségérzetet és az étvágyat, ami segít az embereknek korlátozni a táplálékbevitelt.

2013.02.06 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések