Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Napozással a jókedvű öregségért

kategória: Depresszió, Öregedés

Depresszióhoz és más pszichiátriai problémákhoz vezethet időskorban az alacsony D-vitaminszint, állítják holland kutatók egy hétfőn megjelent tanulmányban.

Az amszterdami Vrije Universiteit (Szabad Egyetem) kutatói 1282, 65 és 95 év közötti életkorú nyugdíjast vizsgáltak. 26 páciensnél diagnosztizáltak súlyos depressziót, és 169-en szenvedtek a betegség enyhébb formájától.

Az Archives of General Psychiatry című lapban megjelent közlemény szerint a depresszió valamely formájában szenvedő idősek körében 14 százalékkal alacsonyabb D-vitaminszint volt megfigyelhető. Azt találták, hogy a csökkent D-vitaminszint a pajzsmirigy hormontermelésének fokozódásához vezetett, a pajzsmirigy-túlműködés pedig gyakran társul depresszióval.

Az eredmények fontosak lehetnek a depresszió kezelésében, mivel mind az alacsony D-vitaminszint, mind a magas pajzsmirigyhormon-szint kezelhető megfelelő diétával és kalciumpótlással, illetve a napfényen eltöltött idő növelésével.

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy a D-vitamin-eltérések a depresszió kialakulása előtt vagy azután alakultak ki.

2008.05.08 09:10:30

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Meddig élnek a magyarok?

Amikor a mai ember a tudomány diadalmas eredményei alapján merész terveket sző a halhatatlanságról, felteszi a kérdést: hosszú öregedés vagy örök ifjúság? A világ lakossága és ezen belül a magyarok is öregszenek, így különösen időszerű a kérdés.

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések