Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden napra egy tojás, és nem lesz allergiás?

kategória: Allergia, Táplálkozás

Elképzelhető, hogy nem feltétlenül kell a tojásallergiában szenvedő gyerekeknek kerülniük a tojásos süteményeket. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Szakkollégium éves konferenciáján közzétett kutatásból az derült ki, hogy az allergiás gyerekek 56 százaléka képes tolerálni a sült tyúktojást, 55 százalékuk pedig teljesen kinövi tojásallergiáját. "Az allergiás gyerekek több mint fele tolerálja a süteményekben és péksüteményekben lévő sült tojást - mondta a tanulmány vezető szerzője, Rushani Saltzman allergológus. - A sült tojás étrendi bevezetésével bővíteni lehet a gyermek étrendjét, javítani lehet az életminőségét, és fel lehet gyorsítani a tojástolerancia kialakulását." Az átlagos tolerált dózis 2-5 sült tyúktojás volt, minimum 30 percig sütve 180 Celsius fokon.


A konferencián közzétett másik kutatásban Ruchi Gupta gyermekgyógyász kimutatta, hogy a nyolc leggyakoribb ételallergiából a gyerekek a tojásallergiát növik ki a legnagyobb valószínűséggel. Elmondta, hogy gyermekekben a tojástolerancia alakul ki a második leggyakrabban a tejtolerancia után. Ha azonban valaki korábban súlyos reakciót mutatott a tojásra, esetében kisebb az allergia kinövésének valószínűsége. (Súlyos reakció alatt a bőr és a szövetek gyors duzzanatát, légzési nehezítettséget és életveszélyes anafilaxiás sokkot értünk.)

Éppen ezért Richard Weber allergológus, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Szakkollégium elnöke szerint a szülőknek csak nagyon óvatosan szabad újra bevezetniük egy allergént gyermekük étrendjébe. Mivel súlyos következményekkel járhat, ezt minden esetben csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább


Szponzorált hirdetések