Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden napra egy tojás, és nem lesz allergiás?

kategória: Allergia, Táplálkozás

Elképzelhető, hogy nem feltétlenül kell a tojásallergiában szenvedő gyerekeknek kerülniük a tojásos süteményeket. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Szakkollégium éves konferenciáján közzétett kutatásból az derült ki, hogy az allergiás gyerekek 56 százaléka képes tolerálni a sült tyúktojást, 55 százalékuk pedig teljesen kinövi tojásallergiáját. "Az allergiás gyerekek több mint fele tolerálja a süteményekben és péksüteményekben lévő sült tojást - mondta a tanulmány vezető szerzője, Rushani Saltzman allergológus. - A sült tojás étrendi bevezetésével bővíteni lehet a gyermek étrendjét, javítani lehet az életminőségét, és fel lehet gyorsítani a tojástolerancia kialakulását." Az átlagos tolerált dózis 2-5 sült tyúktojás volt, minimum 30 percig sütve 180 Celsius fokon.


A konferencián közzétett másik kutatásban Ruchi Gupta gyermekgyógyász kimutatta, hogy a nyolc leggyakoribb ételallergiából a gyerekek a tojásallergiát növik ki a legnagyobb valószínűséggel. Elmondta, hogy gyermekekben a tojástolerancia alakul ki a második leggyakrabban a tejtolerancia után. Ha azonban valaki korábban súlyos reakciót mutatott a tojásra, esetében kisebb az allergia kinövésének valószínűsége. (Súlyos reakció alatt a bőr és a szövetek gyors duzzanatát, légzési nehezítettséget és életveszélyes anafilaxiás sokkot értünk.)

Éppen ezért Richard Weber allergológus, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Szakkollégium elnöke szerint a szülőknek csak nagyon óvatosan szabad újra bevezetniük egy allergént gyermekük étrendjébe. Mivel súlyos következményekkel járhat, ezt minden esetben csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések