Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Napi problémává váltak a szuperbaktériumok

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Az antibiotikum rezisztens baktériumok megjelenése az európai kórházak napi problémájává vált, egyre jelentősebb közegészségügyi veszélyt jelent.

A baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának (ellenálló képességének) megjelenése, elterjedése és a multirezisztens kórokozók veszélyt jelentenek a kórházi betegek számára. A rezisztens baktériumok által okozott fertőzések következtében ugyanis nő a fertőzés, a halálozás és az ápolási idő a fekvőbeteg ellátó intézményekben. Az antibiotikum rezisztencia gyakran késlelteti a megfelelő antibiotikum terápia megkezdését. Súlyos infekciók (fertőzések) esetén a nem megfelelő, vagy későn megkezdett kezelés a betegek állapotának romlásához, végső esetben halálához vezethet.

Az Európai Antibiotikum nap - amely 2008. óta minden év november 18-a - célja, hogy évente felhívja a lakosság és egészségügyi szakemberek figyelmét az antibiotikumok tudatos és felelősségteljes használatára az Unió minden tagállamában.

2010-ben a kórházi orvosok figyelmét szeretnék felhívni az antibiotikumok helyes használatára, hiszen tanulmányok bizonyítják, hogy a kórházi ellátás során a betegek gyakran kapnak antibiotikumot. A kórházi ellátás során az alkalmazott antibiotikum 50 százaléka helytelen lehet. A fekvőbeteg ellátó intézményben a rosszul alkalmazott antibiotikum, a rezisztencia kialakulásának elsődleges tényezője.
Háttér

Az Európai Antibiotikum Nap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kezdeményezése, szoros együttműködésben az Európai Unió intézményeivel, a tagországok egészségügyi hatóságaival, az Egészségügyi Világszervezettel, valamint a szakmai csoportok képviselőivel.


Az antibiotikum alkalmazása rossz, ha:
- feleslegesen írták fel;
- a súlyos betegnél késik a terápia;
- a széles spektrumú antibiotikum használata túl általános vagy a szűk spektrumú antibiotikum helytelenül kerül alkalmazásra;
- az alkalmazott antibiotikum dózisa magasabb vagy alacsonyabb, mint amire a betegnek szüksége van;
- az antibiotikum kezelés időtartama túlságosan rövid vagy túlságosan hosszú;
- az antibiotikum terápia nem célzott.

Az antibiotikumok körültekintő alkalmazása több szintű stratégiával érhető el. Az így bevezetett intézkedések jobb antibiotikum felírási gyakorlatot és az antibiotikum rezisztencia csökkenését eredményezhetik a kórházakban. A stratégia folyamatos oktatást, tudományos tényeken alapuló kórházi antibiotikum felhasználási gyakorlatot, antibiotikum politikát, korlátozásokat és az infektológussal, mikrobiológussal, gyógyszerésszel történő folyamatos konzultációt foglal magában.

A tapasztalatok összegzése nagyban segítheti a helyes antibiotikum felhasználást, ezért szükséges a kórházi antibiotikum rezisztencia és antibiotikum felhasználás monitorozása, a használat és adagolás pontos nyilvántartása. A kórházi orvosok, szakorvosok részéről a hosszabb kezelés helyett bizonyos esetekben rövidebb terápia választása, valamint a terápia megkezdése előtt mikrobiológia mintavétel, az eredmény monitorozása és az eredményre alapozott antibiotikum terápia alkalmazása.

Az antibiotikumok helytelen alkalmazása rezisztencia kialakulásához vezet. Minden kórházi orvos és szakorvos aktív szerepet játszik az antibiotikum rezisztens baktériumok trendjének csökkentésében.

Videó: HáziPatika.com

2010.11.20 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések