Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Napi három adag teljes kiőrlésű gabonatermék csökkenti a vérnyomást

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás

Ha valakinek magas a vérnyomása, és ezért folyamatos gyógyszerszedésre szorul, teljes őrlésű gabonából sült kenyér vagy pattogatott kukorica rendszeres evésével is jó hatást érhet el - írják skót kutatók az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban. Ez azért lehet fontos, mert így esetleg még kedvezőbb vérnyomásértékek érhetőek el, márpedig ezzel csökkenteni lehet a szívroham vagy az agyi katasztrófa kockázatát.

Aki kizárólag a fehér finomlisztből sütött kenyér és pékárú kedvelője, az jobban teszi, ha áttér a teljes őrlésű lisztből készült ételek fogyasztására. A barna kenyér, a zabpehely, a salátába morzsolt kukorica és rokonai, akár a pattogatott kukorica a gabonafélék héját, teljes anyagát tartalmazzák - ez pedig jót tesz az egészségnek.
Az Aberdeeni Egyetem kutatói Frank Thies vezetésével 233 önkéntes részvételével végezték vizsgálatukat. A tanulmányt ezért indították el, mert világszerte történtek már megfigyelések a teljes gabonafélék fogyasztásának előnyeivel kapcsolatban, de megfelelően tervezett és ellenőrzött tudományos vizsgálatok nem voltak.
A középkorú, gondos ellenőrzéssel egészségesnek talált önkéntesek először négy hétig finomlisztből készült, fehér kenyeret és pékárut fogyasztottak. Ezt követően a csoport egyharmada, véletlenszerű kiválasztás szerint ugyanezt az étrendet ette, a többiek pedig vagy teljes őrlésű gabonaféléket, illetve barna kenyeret és zabféléket kaptak a következő 12 héten keresztül, miközben saját megszokott diétájukat folytatták.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezői, a vérzsírok, valamint a gyulladást jelző laboratóriumi leletek hogyan változnak a három csoport tagjaiban. A résztvevőkből 27-en abbahagyták a "kísérletet", így végül 206 vizsgált személy adatait értékelték.

Fontos!

Mindazonáltal a magas vérnyomás kezelése nem "gyerekjáték", ezért minden esetben konzultáljon orvosával, mielőtt bármit változtatna a gyógyszerszedésén!


"A szisztolés vérnyomás átlag hat higanymillimétert csökkent a teljes őrlésű gabonaféléket és zabot fogyasztó csoportban és ez a változás megfelel annak, amit egy új vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevezetése esetén várhatunk" - hangoztatta a vizsgálat vezetője.
"Ez a kedvező hatás a szívroham kockázatát 15 százalékkal, az agyi katasztrófa rizikóját 25 százalékkal csökkenti" - tette hozzá Thies professzor.

Animáció: HáziPatika.com

2011.02.11 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések