Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Napi fél teáskanálnyi só is elég lenne

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás

Az amerikai kormány a népesség felének azt javasolja, hogy drasztikusan csökkentse napi sófogyasztását.

Az illetékes egészségügyi hatóság - amely ötévente frissíti ajánlásait - most először javasolja minden 50 évesnél idősebb embernek, valamennyi afroamerikainak és mindenkinek, aki magas vérnyomásban, diabéteszben vagy krónikus vesebetegségben szenved, hogy nagyjából fél teáskanálnyira csökkentse napi sóbevitelét.

A felsorolt csoportokba tartozik az amerikai lakosság mintegy fele. A népesség másik, kevésbé veszélyeztetett csoportja számára továbbra is napi nagyjából egy teáskanálnyi, 2300 milligramm az ajánlott sóbevitel. A maximumként javasolt bő két gramm só még mindig egyharmaddal kevesebb a mostani átlagos napi sófogyasztásnál.

A só nagyobb része azonban nem az asztalokon, a sószórókból jut az ételekbe, hanem a feldolgozott élelmiszerekbe még azok előállításakor kerül bele. Az ajánlás ezért jelentősen érinti az élelmiszeripart is, amelynek új gyártási technológiákat kellene bevezetnie.

2011.02.02 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az egészségpénztárakról jogász szemmel

Ha a kötelezően előírtakon túl szeretnénk gondoskodni arról, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük, illetve baleset vagy betegség esetén jövedelem-kiesésünket kívánjuk csökkenteni, a következő fejezetekben vázolt lehetőséget érdemes megismernünk.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések