Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Napi fél óra mozgás csökkenti a rák kockázatát

kategória: Daganatos betegségek, Sport, sport-egészségügy

"A rák megelőzhető, és sok daganatos betegség elkerülhető" - mondta Eduardo Cazap, a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) elnöke, a Global Recommendations on Physical Activity for Health címen kiadott új ajánlások egyik szerzője. A UICC és a WHO szakértői a kutatások alapján úgy becsülik, hogy az emlő- és vastagbélrákos esetek mintegy 25 százaléka testmozgással megelőzhető lenne, és a mozgás más daganatos betegségeket is befolyásolhat.
"A szükséges testmozgás adagja heti 150 perc" - jelentette ki Tim Armstrong, a WHO szakértője. Ez nem több, mint hetente öt napon 30-30 perc mérsékelt testmozgás, például séta.

A WHO a testmozgás hiányát is az egészségügyi kockázatok közé sorolja a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás mellett, amelyek évente 3,2 millió ember halálához vezetnek. "Világszerte az összes haláleset negyedik legfontosabb kockázati tényezője a testmozgás hiánya; a világ népességének 31 százaléka nem aktív fizikailag" - állítja dr. Ala Alwan, a WHO nem fertőző betegségek és mentális egészségügyi részlegének igazgatóhelyettese. A UICC úgy véli, hogy a testmozgás hiánya már nem csak az iparosodott, hanem a fejlődő országokra is kiterjed, amint ez utóbbi államok lakossága is egyre nagyobb jólétben kezd élni.

Az ENSZ adatai alapján 2008-ban körülbelül 460 ezer nő halt meg emlőrákban, 610 ezer ember pedig vastagbélrákban. Cazap hangsúlyozta, hogy minden második ember esélyes arra, hogy életében valamilyen daganatos betegségben szenvedjen, és az életkor előrehaladtával nő a valószínűség.

Animáció: HáziPatika.com

2011.02.12 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések