Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Plusz órák: mínusz higanymilliméterek

kategória: Alvászavar, Szív- és érrendszeri betegségek

A magas vérnyomás korai stádiumában lévő betegek hat hét alatt visszaállíthatják vérnyomásukat az egészséges szintre, ha mindennap egy órával korábban bújnak ágyba - a legújabb kutatási eredmények szerint. A Harvard Egyetem Orvosi Karának tudósai olyan férfiakat és nőket vizsgáltak meg, akik napi hét órát vagy annál is kevesebbet aludtak, és vérnyomásértékeik éppen a magas vérnyomás határán álltak.

Az Egyesült Királyságban és Magyarországon is minden ötödik felnőttnek magas a vérnyomása, a felmérések szerint minden második esetben ez az oka a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A rendelkezésre álló gyógyszerek és kezelési módszerek ellenére a brit Országos Egészségügyi Szolgálat felmérései szerint a hipertóniában szenvedő betegek felének vérnyomása nincs megfelelően karban tartva, ezért gyakoriak a 140/90-es határérték feletti mérések. A betegség kialakulásában az alváshiány és egyéb életmódbeli tényezők is jelentős szerepet játszanak.

A mostani kutatás során a tudósok 22 középkorú, prehipertenzióban szenvedő férfit és nőt vizsgáltak meg. A prehipertenzió a magas vérnyomást megelőző állapot, amelyre a nem túl magas, de az egészségügyi határértéket már átlépő mérési eredmények a jellemzőek. A résztvevők mindegyike saját bevallása szerint átlagosan napi hét órát, vagy annál is kevesebbet aludt a vizsgálatot megelőzően.

A hathetes kutatási periódus alatt a tudósok megkértek 13 résztvevőt, hogy feküdjön le mindennap a megszokotthoz képest egy órával korábban, a többieknek továbbra is tartaniuk kellett magukat normális alvásritmusukhoz. A résztvevők vérnyomását 24 órás monitorozással figyelték meg a tudósok, ezenkívül rendszeresen vér- és vizeletmintákat is vettek tőlük. Az eredmények szerint a hat hét alatt a növelt alvásidős csoport tagjai átlagosan 35 perccel többet aludtak, mint korábban, és ez 8-14 pontos csökkenést jelentett a vérnyomásértékeikben.

"Az alváshiány hatással van a szervezet hormonháztartására és ezen keresztül a vérnyomásra is" - írják a tudósok, akik szerint az alvást hamarosan ugyanúgy rendelhetik az orvosok a magas vérnyomás kezelésére, mint a különböző gyógyszereket. "Természetesen ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy az alvásidő növelése valóban hatékony módja lehet-e a magasvérnyomás-betegség kezelésének."

A kutatás részletes leírása a Journal of Sleep Research című tudományos szaklapban olvasható.

2012.12.09 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések