Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerű módszer elbutulás ellen

kategória: Alzheimer-kór

Napi két óra testi-szellemi edzés ugyanolyan hatékonyan védi ki a szellemi hanyatlást, mint a gyógyszeres kezelés - állítják német kutatók. Az agy egészen egyszerű tevékenységekkel karbantartható: kertészkedéssel, keresztrejtvény-fejtéssel, főzéssel vagy akár énekléssel. Akinél már diagnosztizálták a betegség kezdeti szakaszát, annál is lassíthatja a romboló folyamatot. Az új eredmények azt a régi elméleteket támasztják alá, hogy az agy aktivizálása megőrzi annak egészségét.

Bajorországban a kutatók a MAKS nevű, heti hat napon két-két órás terápiás foglalkozással kísérleteztek gondozóotthonokban egy éven át. A foglalkozások tízperces spirituális ráhangolódással kezdődtek, mikor is a 98 résztvevő olyan témákról beszélgetett, mint például a boldogság, esetleg dalokat énekeltek. Kímélő testmozgás is a terápia részét képezte, például teke vagy krikett formájában, majd félórás keresztrejtvényfejtés következett, végül 40 perc mindennapi foglalatosság (ételkészítés, kertápolás, fafaragás, éneklés). A hatás ugyanolyan jónak mutatkozott, mint az elbutulásra általában felírt kolineszteráz-gátló gyógyszer - számolt be Elmar Graessel professzor, a német Friedrich-Alexander Egyetemről.

A program legalább egy évvel kitolta az agyi ellágyulásban szenvedő betegek állapotromlását, a páciensek egy év elteltével ugyanolyan pontszámot értek el az Alzheimer-kór Felmérő Skálán. Graessel professzor így jellemezte az eredményeket: "Az enyhe és közepes mértékű elbutulás esetén jobb eredményeket figyeltünk meg, a MAKS terápia legalább olyan hatásosnak bizonyult, mint a kolineszterázgátló. Továbbá a mindennapi tevékenységekre való képességet felmérő Erlanger-teszten kétszer olyan jó eredményeket értek el, mint azok, akik gyógyszert kaptak. Ez azt jelenti, hogy a terápia javítja az idősek otthonában élő demens betegek életminőségét. Jelenleg az előzetes eredményeket igyekszünk tovább vizsgálni, hogy lássuk, az állapotromlás hosszabb távon is megakadályozható-e."

2011.12.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Kreatív inaktivitás

Lehet-e sikeresen megöregedni? Lehet-e kreatívan megbirkózni az idősödéssel járó veszteségek sorozatával? Hogyan javítható az életminőség időskorban? A kulcs a mi kezünkben van. Legyünk kreatívak és tevékenyek!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések