Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nanosejtekkel ölik meg a rákot?

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Ausztrál kutatók készek elkezdeni egy olyan apró nano-sejt emberen történő kipróbálását, amely trójai falóként viselkedhet a daganatos sejtekkel szemben. Ez az áttörés forradalmasíthatja a szervezetet rendkívül igénybe vevő kemoterápiát is.

A technológia segítségével a rákos betegeknek nem kell majd kórházba feküdniük a kemoterápia időtartamára, járóbetegként kaphatják meg a kezelést.

A sydney székhelyű EnGeneIC biotechnológiai cég munkatársa, Himanshu Brahmbhatt azt állítja, a Nature Biotechnology folyóiratban közzétett eredmények alapján képesek lesznek csökkenteni a daganatos betegek kezelésének mellékhatásait és olcsóbbá tenni azt. Brahmbhatt szerint a technológia segítségével az egészséges szövetek károsítása nélkül támadhatjuk meg a daganatos sejteket, így nem áll fenn a jelenleg használatos kemoterápiás szerek alkalmazása során tapasztalt egyik probléma. "Egyenesen a rákos sejtbe kell bejuttatni a gyógyszert, elkerülve ezzel a szervezet károsodását" - mondta el a kutató az Australian Broadcasting Corporation csatornának.

Míg a tudósok legalább öt éve dolgoznak azon, hogyan lehetne a nano-sejteket a daganatok ellen felhasználni, Brahmbhatt szerint az utolsó verzió 100 százalékban hatékonynak bizonyult daganatos egerek esetében, amelyek a hagyományos kemoterápiára nem reagáltak. A nano-sejteket megtöltötték daganatellenes gyógyszerekkel és "hullámokban" indították útnak őket a daganatok ellen. "A trójai falovak első hulláma bejut a rákos sejtekbe és kiiktatja a belső ellenállás mechanizmusait" - magyarázta Brahmbhatt. "Érdekes módon a rákos sejtek mindig reagálnak a trójai falovak újabb és újabb rohamaira. Újból és újból csatába küldhetjük a nano-sejteket és minden alkalommal más kemoterápiás szerekkel tölthetjük meg őket."

A sejteket még az idén kipróbálják régóta rákban szenvedő betegeken Melbourne három kórházában. Brahmbhatt szerint a nano-sejtek használatával kevesebb gyógyszerre van szükség, így a kezelés olcsóbb is lehet. A célzott terápia azt is jelenti, hogy kevesebb a mellékhatás, mint a hagyományos kemoterápia esetében. "A daganatos betegek kezelése szó szerint járóbetegként történhet, amikor is a páciens hetente egyszer vagy kétszer sétál be a kórházba" - nyilatkozta a tudós. "A kezelés nagyon rövid idő alatt elvégezhető, ezután vissza lehet térni a normál élethez és nem jelentkeznek a szörnyű mellékhatások."

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2009.07.08 06:59:12

forrás: Medipress


Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések