Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nanorészecskék erősítik az immunválaszt

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Nanokapszulákkal lehet erősíteni a szervezet vakcinákra adott immunválaszát - idézte amerikai anyagkutatók eredményét a BBC hírportálja. A Duke Egyetem kutatói által kifejlesztett aprócska kapszulák a bőr sejtjeiből visznek üzenetet, hogy figyelmeztessenek a veszélyre. Egérkísérletek azt mutatták, hogy az egyébként halálos fertőzésekkel sikerült megküzdeniük azoknak az állatoknak, amelyek a vakcina részeként megkapták a nanorészecskéket is.

A vakcinálás arra szolgál, hogy testünk immunrendszere megismerkedjen bizonyos kórokozókkal, így egy későbbi találkozásnál gyorsan tud reagálni a fertőzésre. A védőoltások a legyengített baktériumokon vagy vírusokon kívül úgynevezett adjuvánsokat, hatásjavító anyagokat is tartalmaznak. A Duke csoportja az úgynevezett árbócsejteket célozta meg, melyek a természetes immunvédelem bőrben található elemei. Allergiás reakciónál ezek a sejtek állnak a bőrviszketés, bőrpír és duzzanat hátterében, de szerepük van a veleszületett immunrendszer működésében is. Amikor egy baktériummal vagy vírussal találkoznak, aprócska szemcséket bocsátanak ki, amelyek a tumornekrózis-faktor (TNF) nevű kémiai anyagot tartalmazzák. A szemcsék a közeli nyirokcsomókba vándorolnak, és ott elindítják a fertőzésre adott immunválaszt.

A TNF-et szállító szemcséket a kutatók laboratóriumban készítették el, arra számítva, hogy a természeteshez hasonló választ váltanak ki. Ha a vakcinával együtt juttatják be a nanorészecskéket a szervezetbe, eljutnak a nyirokcsomókba, és kibocsátják a bennük lévő anyagot, pontosan úgy, mintha az árboc-sejtek küldték volna.

Az ellenőrző tesztekben influenza A-vírussal fertőztek meg egereket, melyek megelőzően nanoszemcsét is tartalmazó vakcinát kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a szemcsék javították a védőoltás hatékonyságát.

2012.01.25 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A szervek alkalmazkodása a fizikai aktivitáshoz

Ha fittek és üdék szeretnénk maradni, akkor ne tespedjünk otthon a fotelben, mert ahogy a régi TV-torna is sugallta: "egy kicsi mozgás mindenkinek kell". S hogy miért is? Mert fizikai, pszichés egyensúlyt biztosít, túl azon, hogy karbantartja...

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések