Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nagyon szoronganak műtét előtt és nem kapnak bátorítást

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Pszichológia

Az orvosok el sem tudják képzelni, hogy betegeikben mekkora feszültséget tud kiváltani egy bizonytalan diagnózis. Amerikai kutatók az ilyenkor kialakuló stresszt mértékét vizsgálták különböző betegségcsoportokban.

A Harvard-i Orvosi Egyetem docense Dr. Elvira V. Lang szerint egy rosszindulatú betegség gyanúja, vagy egy kockázatos kezelés lehetősége rendkívül nagy pszichés terhet ró a páciensre. Vizsgálatában 214 nő vett részt, akik különböző diagnosztikus vagy terápiás procedúrák előtt álltak. A csoportból 112 nő a melléből történő mintavételre, 42 a májrák egy speciális kezelésére és 60 a méh jóindulatú daganatának elpusztítására szolgáló módszer előtt állt.
A pácienseknek négy teszt (STAI, IES, CES-D, PSS) kérdéseire kellett választ adniuk, így mérhetővé vált a bennük fellépő szorongás, stressz és depresszió.

Mind a négy kérdőív elemzése után megállapították, hogy a betegekben leginkább a mellből történő mintavétel esetében keletkezett a legnagyobb feszültség. Különös tekintettel a szorongásra, ami kiemelkedően magas értéket mutatott ezeknél a pácienseknél a többi beavatkozáshoz képest.
Dr. Lang szerint sem az egészségügyi személyzet, sem a betegek nincsenek tisztában azzal, hogy milyen komoly veszélyekkel járhat a szorongás, pedig egy pár bátorító szó és a megfelelő felvilágosítás nagymértékben tudja csökkenteni a kialakult feszültséget.

2010.12.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések