Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az enyhe szélütés is nagyon veszedelmes

kategória: Neurológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Számos enyhe agyi érbetegségen, úgynevezett mini-stroke-on átesett beteg tapasztal súlyos, maradandó fogyatékosságot annak ellenére, hogy az állapotot többnyire túl enyhének tartják a kezeléshez. Súlyos stroke esetén pedig erős gyógyszerekkel, például szöveti plazminogén aktivátorokkal (tPA) próbálják helyreállítani az agyi véráramlást. Kanadai kutatók azonban azt állítják, egyes enyhe agyi érbetegségen (átmeneti vérellátási zavaron - TIA) átesett betegeknek is használhatnak ezek a gyógyszerek.


"Az általunk ellátott betegek mintegy 80 százaléka a stroke-nak ebbe a kategóriájába tartozik, csupán kis hányaduk szenved súlyos szélütést" - magyarázta a kutatás vezetője, dr. Shelagh Coutts, a Calgary Egyetem neurológusa. A Stroke szeptemberi kiadásában publikált tanulmányból az derül ki, hogy a vizsgált ötszáz enyhe agyi érbetegségben szenvedő beteg 15 százaléka tapasztalt legalább enyhe fogyatékosságot három hónappal a mini-stroke-ot követően. (Az enyhe fogyaték az, ami megakadályoz valamilyen tevékenység végzésében, amire korábban képesek voltunk, például az autóvezetésben, de nem korlátoz személyes ügyeink intézésében.)

A CT-vizsgálatok azt mutatták, hogy néhány beteg agyi érszűkülettől, mások folyamatos vagy súlyosbodó tünetektől szenvedtek. Az ilyen rendellenességeket tapasztaló betegek esetében több mint kétszer magasabb volt annak kockázata, hogy legalább egy fogyatékosságot tapasztalnak 90 nappal a mini-stroke után. Coutts szerint e betegek járnának a legjobban a vérrögoldó gyógyszerekkel, például tPA-val.

Az enyhe szélütés tünetei közé tartozik a test egyik oldalának hirtelen lebénulása, az egyik oldal zsibbadása, szédülés, valamint járás-, illetve beszédzavar. Ezek a tünetek hamar elmúlhatnak, de nem szabad őket semmibe venni, mert elhanyagolásuk akár végzetes is lehet. A kanadai kutatás újból megerősíti a mini-stroke-os és a stroke-os betegek gyors diagnózisának és kezelésének fontosságát, amivel csökkenteni lehet a kiújulást, és javítani lehet a kimenetelt.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések