Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A munkahelyvesztés csapást mér a szívre

kategória: Pszichológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy friss kutatás szerint a munkanélküliség megnöveli a szívroham esélyét, főleg az első évben. Azok pedig, akik ismétlődően maradnak munka nélkül, ugyanolyan mértékű kockázatnak vannak kitéve a szív- és érrendszeri megbetegedések terén, mint azok, akik dohányoznak, cukorbetegek, magas vérnyomással küzdenek. A Matthew Dupre, a durhami Duke Egyetem munkatársa által vezetett vizsgálat során közel 13 500 idősebb felnőttet kérdeztek meg két évtizeden át, és nemtől, rassztól, etnikai hovatartozástól függetlenül ugyanolyan eredmények születtek. A sorozatos munkahelyvesztés ugyanolyan csapást mér a szívre, mint a különböző krónikus betegségek vagy a tartós káros szenvedélyek.


Az Archives of Internal Medicine című lapban megjelent vizsgálat során 51 és 75 év közötti felnőtteket követtek nyomon, akik közül a tanulmány kezdetén tizennégy százalék volt munkanélküli, és tízből közel heten legalább egyszer elvesztették az állásukat a tanulmány ideje alatt. Ugyanezen idő alatt közel nyolc százaléknál fordult elő szívroham, és bár ezek hátterében gyakran egyéb, egészségügyi vagy környezeti tényezők is álltak, a munkahely elvesztésével kapcsolatos kockázatemelkedés minden esetben egyértelmű volt. Ugyanakkor az is kiderült, hogy míg a munkanélküliség első évében megnőtt a szívroham esélye, a további években már nem volt tapasztalható további emelkedés a betegség kockázatának tekintetében.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések