Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nagyobb eséllyel gyógyulhatnak az agyvérzésen átesettek

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Azok az agyvérzésen átesett betegek, akiken az intravénás trombolózis kezelés mellett endovaszkuláris beavatkozásokat (beültetés, gyógyszeres kezelés) is végeznek, nagyobb eséllyel gyógyulnak fel, mint azok a betegek, akiknél csak az egyik kezelési módszert alkalmazzák - állítja egy új tanulmány.

2003 és 2006 között összesen 33 akut isémiás stroke-on (melynek során egy vérrög gátolja az agyi artéria működését) átesett beteget vizsgáltak meg a kutatók, akik a trombolózis kezelés mellett a vérrögök képződését gátló gyógyszereket is kaptak. Az ő eredményeiket összehasonlították egy 30 főből álló kontrollcsoport eredményeivel, akik csak a trombolózis kezelésben részesültek.

Az eredmények szerint mindkét kezelési módszerrel kezelt betegek mortalitása jelentősen csökkent a kezelések hatására a kontrollcsoportéhoz képest (40 százalék, 12 ellenében). A páciensek közül a 80 évnél fiatalabbak esetében volt a legjelentősebb a javulás.

Mivel a trombolózis és a kiegészítő endovaszkuláris kezelések nem érhetők el minden egészségügyi központban, a kutatók azt ajánlják, az agyvérzésen átesett betegek keressenek egy direkt az ilyen betegségek kezelésére specializálódott intézményt.

2008.11.14 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések