Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ősszel született? Száz évig is élhet!

kategória: Öregedés

A szeptember és november között születettek nagyobb eséllyel érik meg a százéves kort, mint azok, akik márciusban születtek - a Journal of Aging Resarch című szaklapban megjelent tanulmány szerint. A Chicago Egyetem tudósai, dr. Leonid A. Gavrilov és dr. Natalia S. Gavrilova összesen 1574, 1880 és 1895 között született, száz éven felüli amerikai adatait vizsgáltak meg, majd összehasonlították a hasonló genetikai és környezeti hátterű, de rövidebb életű rokonaikkal.

A kutatók szoros összefüggést találtak a születési hónap és a várható élettartam között, különösen az 1899 előtt születettek esetében. Az ősszel születettek közül sokkal több volt a száz éven felüli, mint a tavasszal világra jötteknél.

"A születési hónap várható élettartamra gyakorolt hatása nyilvánvaló, hiszen a hasonló genetikai állományú és hasonló környezetben felnőtt, de más hónapban született rokonok esetében nem volt olyan magas a hosszú életűek száma - írják a kutatók. - A vizsgálati eredmények szerint a születéskori közvetlen környezeti hatások rendkívül nagy hatással vannak az öregedési folyamatokra és a későbbi várható élettartamra."

2012.08.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések