Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dohányzás az ízületi protézisnek is ellensége

kategória: Reumatológiai problémák

Két friss tanulmány szerint is nagyobb a térd- és csípőprotézis beültetésének sikertelenségi aránya dohányosok esetében, mint a nem dohányzóknál. Az egyik tanulmány 621 teljes térdprotézis beültetésen átesett beteget vizsgált, akik közül 131 dohányos volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a beavatkozás sikertelenségének gyakorisága tízszer magasabb volt a dohányosok, mint a nem dohányzók körében. Utóbbiak körében csak egy százalék végződött kudarccal.


A dohányosok esetében nagyobb valószínűséggel jelentkeztek szövődmények is, az ő körükben a komplikációk aránya 21 százalék, míg a nemdohányzóknál 12 százalék volt. A szövődmények közé tartozott a vérrög, az anémia, a szívrendellenesség és az akut veseelégtelenség.

A második tanulmány során olyan betegeket vizsgáltak, akikben az ízvápát pótolták ultraporózus fémből készült protézissel. Ez ritkábban végződik kudarccal, mint a hagyományos fémprotézisek esetében. A sikertelenség aránya a dohányosok esetében 9,1 százalék, a nemdohányzókban pedig 3,4 százalék volt.


A tanulmányok eredményét az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának San Franciscó-i éves konferenciáján tették közzé. A fórumon a szakértők javaslatokat tettek arra, hogyan lehet rávenni a betegeket a dohányzásról való leszokásra. Dr. Glenn Rechtine, a Dél-Floridai Egyetem ortopéd sebésze szerint az egyik módszer az, ha a dohányos betegeken nem hajtják végre az ízületpótló műtéteket. Állítása szerint ez a szabály betegeinek 40 százalékát meggyőzte arról, hogy abbahagyják a dohányzást.

Dr. Richard Hurt, a rochesteri Mayo Klinika szakértője egy háromlépcsős módszert javasol. "Először is, kérdezni kell a dohányzásról - sorolja. - Kérdezze meg a betegfelvételes, aztán az ápoló, majd a rezidens, végül pedig maga a szakorvos is, még akkor is, ha már tudja a választ. Így a beteg látni fogja, milyen súlyos problémáról van szó. Ezután tanácsolni kell a betegnek, hogy szokjon le. Nem elég azt mondani, hogy valamikor majd le kell szokni, hanem ki kell jelenteni a betegnek, hogy haladéktalanul le kell szoknia a dohányzásról. Végül pedig, mivel a dohányosok nem hagyják könnyen magukat, segítséget kell felajánlani."

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.03 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések