Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kövér férfiak hajlamosabbak a prosztatarákra

kategória: Daganatos betegségek

A túlsúlyos férfiaknál nagyobb valószínűséggel találtak rákosodásra való hajlamot a prosztatabiopszia során, mint azoknál, akik normál súlyúak voltak - erről számolnak be a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című lapban hamarosan megjelenő tanulmányban a Kolumbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának szakemberi. Andrew Rundle, a tanulmány egyik szerzője közölte: vizsgálatukban elsősorban azokra a férfiakra fordították figyelmüket, akiknél a prosztatabiopszia során jóindulatú, ám rákosodásra hajlamos elváltozást találtak, és arra a megállapításra jutottak, hogy körükben jóval több az elhízottak száma.


Dr. Rundle és munkatársai 6692 férfit követettek nyomon 14 éven át azt követően, hogy biopszián vagy a húgycsövön át végzett endoszkópos műtéten estek át. Az elemzések kimutatták, hogy akik az eljárás kezdetén túlsúlyosak voltak, azoknál 57 százalékkal megnőtt az esélye annak, hogy az azt követő időszakban prosztatarák alakuljon ki náluk.

Mindennek a pontos biológiai háttere egyelőre ismeretlen. Egyes feltételezések szerint összefüggés lehet a testméret és a prosztata mérete között, a nagyobb prosztatánál pedig csökken a tűvel végzett biopsziára való érzékenység mértéke. Így egy esetleges sikertelen biopszia után a tumor tovább nőhet. Ahhoz azonban, hogy ezt tisztázhassák, még további vizsgálatokra lesz szükség.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések